У конкуренції за місце під сонцем широке різноманіття бур’янів становить вкрай серйозну загрозу для соняшнику. Вважається, що в багатьох країнах навіть відмовились від його вирощування у великих промислових масштабах через відсутність дієвих методів боротьби із засміченістю посівів. Україна є визнаним соняшниковим лідером, і відмовлятися від цієї великої культури аграрії не збираються, попри всі сутужні часи на нашій землі
Одним із резервів підвищення врожайності сільськогосподарських культур є застосування в технологіях вирощування регуляторів росту, які знаходять усе більше застосування в сучасних технологіях виробництва продукції рослинництва як у світі, так і в Україні
Наукові дослідження показали, що серед олійних культур із родини капустяних найвища врожайність зерна відмічена у редьки олійної — 1,52 т/га, у крамбе — 1,32 т/га, але незважаючи на це остання є більш перспективною через те, що редька олійна дуже погано вимолочується зі стручків і тому потребує більших витрат на післязбиральну обробку врожаю
У насінництві соняшнику проблемою є низька продуктивність батьківських форм, яка стримує впровадження у виробництво нових гібридів різних груп стиглості
За результатами 2020 року середня врожайність соняшнику в Україні сягнула 2,6 т/га, що є найвищим результатом за останні чотири сезони. До того ж валовий збір культури, за результатами збирання врожаю, був чи не найвищим за роки незалежності України. За словами співвласника господарства ДП «Зернятко» Сергія В’ялого, дані з рекордного збирання соняшнику в Україні у 2019–2020 роках справді підтверджуються практикою самого господарства. Які чинники сприяли отриманню рекордної врожайності квітки сонця та яку технологію застосовують у господарстві, щоб отримати високі врожаї, охоче поділився сам співвласник.
Десикація — добре знайома українським агровиробникам операція. Проте застосовують її далеко не всі і не скрізь. На півдні покладаються на сухий клімат, а там, де вологи більше, зчаста намагаються дотягнути до останнього.
Обробка насіння соняшнику вентилюванням дає аграріям змогу суттєво підвищити якість обробки насіння. Цей ефективний захід знижує температуру і вологість насіння, прискорює післязбиральне дозрівання, підвищує стійкість продукції під час зберігання. Насіння вентилюють у режимі підсушування, охолодження або проморожування.
За агробіологічною характеристикою соняшник належать до пізньостиглих культур. Проте в разі вирощування у Степу, а також в умовах потепління клімату його нерідко збирають сухим. Але через появу високоолійних гібридів із вмістом жиру понад 50% сушити насіння все-таки буває необхідно, оскільки зібрана маса є нестійкою і під час зберігання погіршується її якість.
Озимий ріпак можна назвати однією із найбільш недооцінених українськими агровиробникам культур. З одного боку нею щороку засівають мільйони гектарів, та з іншого ці площі могли б бути набагато більшими.
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...