Соняшник має добре розвинену кореневу систему, що проникає на глибину 3–4 м, а в горизонтальному напрямку — на 0,8–1,2 м. Тому рослини засвоюють вологу й елементи живлення із глибоких шарів ґрунту. Соняшник добре споживає фосфор і калій із ґрунту, а також післядію раніше внесених добрив, здатен засвоювати фосфор із важкорозчинних сполук ґрунту і добрив, а калій — із важкорозчинних сполук ґрунту.
Життя соняшнику — то суцільні критичні періоди. Коли хвороби масово проявляються на соняшнику? Здебільшого в момент цвітіння та у більш пізні фази. А коли потрібно контролювати хвороби? Правильно — на початкових етапах росту і розвитку. Адже коли рослина вже захворіла, лікувати її запізно. Тобто можна лише профілактично стримувати хворобу, а викорінити її неможливо. Тож аби контролювати хвороби соняшнику, дуже важливо вчасно їх ідентифікувати і зупинити. А коли ви помітили симптоми хвороби й надалі вона інтенсивно проявляється, це значить, що слушний момент ви вже проґавили.
У сучасних умовах хімічний контроль є безальтернативним заходом захисту соняшнику від шкідливої дії бур’янів. В останнє десятиріччя значних результатів у цій сфері досягли завдяки насінню соняшнику, стійкого до гербіцидів із класу імідазолінонів і деяких гербіцидів із класу сульфонілсечовин.
Ріпак ярий має неабияку господарську цінність, адже його можна вирощувати в зонах, ризикованих для вирощування озимого ріпаку. Він є доброю страховою культурою. У роки, коли ріпак озимий вимерзає, його площі без великих додаткових затрат пересівають ярим ріпаком.
Березень 2021 року із його холодними температурами та досить великою кількістю опадів завдає смутку городянину, однак у більшості випадків тішить серце агронома. Це набагато краще, аніж постати перед фактом того, що надворі – середина березня, а температура ґрунту вже підходить для сівби… І волога стрімко випаровується, так як це траплялося попередніми роками.
Головним завданням основного обробітку ґрунту під соняшник є максимальне знищення багаторічних та однорічних бур’янів, накопичення і збереження якомога більшої кількості вологи у кореневмісному шарі після осінньо-зимових і ранньовесняних опадів, мобілізація поживних речовин, активізація біологічних процесів ґрунту, створення оптимальної структури орного шару, запобігання вітровій і водній ерозії.
Кожен третій гектар соняшнику, що вирощують в Україні, — це посіви гібридів, стійких до імідазолінонів або трибенурон-метилу. Ще дві третини полів — соняшник, який вирощують за традиційною технологією. Таке співвідношення зберігається в Україні щонайменше останні два роки, адже кожна технологія має свої переваги в умовах кліматичних змін. Посівні площі соняшнику в Україні зростають і поступово «рухаються» на Північ, а разом із цим відбувається й відповідна селекція бур’янів. Причин для зменшення посівних площ соняшнику наразі немає — прибутковість вирощування забезпечує йому надійне друге місце в рейтингу найпопулярніших сільськогосподарських культур в Україні. Тільки за минулий сезон посіви «сонячної квітки» збільшилися на 600 тис. гектарів, досягнувши позначки 6,4 млн.
Варіювання врожайності соняшнику значно залежить від років вирощування, попередників, гібридів різних груп стиглості і, як показує аналіз росту і розвитку рослин, умов проходження критичних періодів. Від темпів розвитку рослин гібридів залежить температурний режим, за якого формується і квітує брунька. Адже найбільше вологи (45–60%) соняшник споживає саме під час утворення кошика — цвітіння. Нестача вологи в цей період може стати причиною формування недорозвинених кошиків і насіння.
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...