Інтенсивні гібриди соняшнику наразі є в лінійці всіх провідних виробників насіння цієї культури. Вони поділяються на високоінтенсивні та помірно інтенсивні, відрізняючись рівнем вибагливості та почасти стійкості до умов вирощування. Тією чи іншою мірою гібриди соняшнику інтенсивного типу мають у своїй структурі майже всі господарства, що вирощують цю культуру. Саме від ефективності технології вирощування залежить рентабельність цієї культури, а з огляду на високу маржинальність «квітки сонця» — річний прибуток господарства загалом.
Завдяки комплексному підходу господарство може істотно зменшити негативний вплив хвороб на посіви олійних культур. Практичні поради Івана Маркова, кандидата біологічних наук, професора Національного університету біоресурсів і природокористування України, можуть слугувати дієвим інструментом захисту посівів соняшнику.
Комплексна система контролю вовчка на соняшнику включає, окрім обов’язкової генетичної стійкості насіння, введення у сівозміну культур, що провокують проростання насіння вовчка.
ТОВ «Агропрогрес-Теребовля» — господарство унікальне у всеукраїнському масштабі. Тут практикують оригінальну і, головне, ефективну технологію вирощування основних сільгоспкультур. Вона базується на тому, що поверхня поля постійно вкрита сидеральними сумішами, до того ж підсівають так звані синергічні культури. Завдяки цьому істотно заощаджують на обробітку ґрунту, мінеральних добривах і ЗЗР. Тобто, дбаючи про ґрунт, збирають, зокрема, по 3,5 т/га соняшнику.
Як це не дивно і не сумно, однак із кожним роком таку нібито посухостійку культуру як соняшник, стає дедалі складніше вирощувати у південних областях України. Проблема полягає не лише у вовчку. Через тривалі періоди без опадів насіння соняшнику, якщо і проростає, то надалі майже не розвивається через брак вологи. Звісно, що така ситуація із посівами спостерігається далеко не скрізь, проте у деяких господарствах вже сьогодні відмовляються від вирощування цієї культури, концентруючи зусилля на озимій пшениці та ячмені.
У більшості регіонів України сою починають висівати, коли ґрунт на глибині загортання насіння прогріється до 10 °C і встановиться стійка середньодобова температура 10-12 °C. Календарні строки сівби зазвичай припадають на третю декаду квітня — першу декаду травня.
Правильне забезпечення посівів соняшнику таким елементом живлення, як бор, істотно підвищує стресостійкість рослин і дає змогу отримати додаткову врожайність.
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...