Упроваджуючи у виробництво технології, що забезпечують підвищення врожайності сільськогосподарських культур, одним із головних показників ефективності є їх економічна характеристика. Важливого значення набуває цей показник в умовах ринкової економіки, бо у цих умов товаровиробники потребують виробництва, що відповідає вимогам вирощуваних культур і прийнятний за фінансовими витратами для господарств із різним рівнем економічної стабільності й культури землеробства.
Тільки вміле запровадження сучасних технологій дасть змогу розкрити потенціал гібрида й одержати стабільний урожай насіння та збір олії з одиниці площі навіть у складних умовах нестійкого та недостатнього зволоження.
Протягом останнього десятиріччя соняшник є однією з найбільш економічно вигідних культур в Україні, 2021 року його посівні площі офіційно сягнули позначки 6,5 млн гектарів. Проте у 2022-му ситуація значно гірша за минулі роки — посівна площа соняшнику, за статистикою, становить близько 4,7 млн гектарів, що врешті-решт позначиться на валовому зборі, який можна очікувати на рівні 12 млн тонн. Однак, за прогнозами, «квітка сонця» й надалі лишатиметься однією з найбільш рентабельних сільськогосподарських культур в Україні, що задля забезпечення продовольчої бази спонукає компанії-оригінатори до виведення на ринок гібридів для різних напрямів вирощування.
Застосування такого агрозаходу, як десикація, має свої особливості в Україні. Найчастіше у вітчизняних виробників вона асоціюється із соняшником. Саме в посівах цієї культури переважно застосовують ті чи інші препарати для хімічного підсушування рослин. Тож досвід десикації соняшнику в багатьох господарств є. Але форс-мажорні обставини цього сезону спонукають ще раз зважити всі аргументи за і проти.
Ріпак — одна із найпривабливіших культур для українського агровиробника. Але ця олійна культура все більше приваблює і шкідників та патогенів, особливо зі зростанням площ ріпакових посівів. Їх фітосанітарний стан, якщо брати загалом, поступово погіршується. І незрідка трапляється ситуація, коли розвиток відбувається більш-менш нормально, а хвороби даються взнаки вже наприкінці вегетації
Сьогодні більшість українських аграріїв змушена рахувати кожну копійку через неможливість експортувати вирощений врожай. І це безпосередньо стосується технології сівби озимих культур, зокрема, ріпаку.
Озимий ріпак справедливо називають «першими грошима аграріїв». Урожай цієї технічної культури завжди охоче забирають покупці. Цьогоріч з огляду на відомі події озимий ріпак взагалі — це ледь не єдиний спосіб заробити живі гроші для фермера. Адже, попри всі негаразди з логістикою, насіння ріпаку й далі має високий попит.
Посіви озимого ріпаку мають одну, не вельми зручну для фермера властивість. Стручки на різних ярусах рослини дозрівають неодночасно. Першими досягають стиглості стручки на верхніх ярусах рослин, далі – на середніх, і пізніше – на нижніх.
Кукуруза и подсолнух является одним из главных источников кормовых и продовольственных ресурсов, что обусловлено ценными свойствами зерна и листостебельной массы, универсальностью использования для животноводства, птицеводства, а также промышленной переработки, в том числе альтернативных видов топлива.
Наукова проблема щодо особливостей підживлення мінеральними добривами соняшнику має важливе значення для вдосконалення умов застосування добрив і мікробіологічних препаратів комбінованої дії. Проте у вітчизняній і закордонній науковій літературі находимо не повною мірою висвітлене й повністю удосконалено ті елементи, що відбивають й описують застосування основних і другорядних складників живлення
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...