В останні роки спостерігається тенденція до збільшення кількості шкідників у посівах сої. Рослини сої пошкоджуються протягом усього вегетаційного періоду. Найуразливіші фази — періоди закладання генеративних органів і наливання-достигання зерна.
Далеко не всі посіви озимих культур нормально витримують зиму, і керівникові господарства доводиться ухвалювати непросте рішення про їх пересівання. Найчастіше їх місце навесні заступає соняшник, рідше — ярі зернові. Однак як альтернативний варіант можна розглянути і ярий ріпак як можливість урізноманітнити сівозміни й оптимізувати економіку господарства. Адже ріпак — це перші гарантовані гроші в сезоні.
Результати практичних досліджень засвідчили значний вплив мінеральних добрив на врожайність соняшнику, що істотно покращило всі показники економічної ефективності (виробничі витрати, вартість і собівартість продукції, прибуток) виробництва насіння цієї культури
Соняшник має добре розвинену кореневу систему, що проникає на глибину 3–4 м, а в горизонтальному напрямку — на 0,8–1,2 м. Тому рослини засвоюють вологу й елементи живлення із глибоких шарів ґрунту. Соняшник добре споживає фосфор і калій із ґрунту, а також післядію раніше внесених добрив, здатен засвоювати фосфор із важкорозчинних сполук ґрунту і добрив, а калій — із важкорозчинних сполук ґрунту.
Життя соняшнику — то суцільні критичні періоди. Коли хвороби масово проявляються на соняшнику? Здебільшого в момент цвітіння та у більш пізні фази. А коли потрібно контролювати хвороби? Правильно — на початкових етапах росту і розвитку. Адже коли рослина вже захворіла, лікувати її запізно. Тобто можна лише профілактично стримувати хворобу, а викорінити її неможливо. Тож аби контролювати хвороби соняшнику, дуже важливо вчасно їх ідентифікувати і зупинити. А коли ви помітили симптоми хвороби й надалі вона інтенсивно проявляється, це значить, що слушний момент ви вже проґавили.
У сучасних умовах хімічний контроль є безальтернативним заходом захисту соняшнику від шкідливої дії бур’янів. В останнє десятиріччя значних результатів у цій сфері досягли завдяки насінню соняшнику, стійкого до гербіцидів із класу імідазолінонів і деяких гербіцидів із класу сульфонілсечовин.
Ріпак ярий має неабияку господарську цінність, адже його можна вирощувати в зонах, ризикованих для вирощування озимого ріпаку. Він є доброю страховою культурою. У роки, коли ріпак озимий вимерзає, його площі без великих додаткових затрат пересівають ярим ріпаком.
Березень 2021 року із його холодними температурами та досить великою кількістю опадів завдає смутку городянину, однак у більшості випадків тішить серце агронома. Це набагато краще, аніж постати перед фактом того, що надворі – середина березня, а температура ґрунту вже підходить для сівби… І волога стрімко випаровується, так як це траплялося попередніми роками.
Головним завданням основного обробітку ґрунту під соняшник є максимальне знищення багаторічних та однорічних бур’янів, накопичення і збереження якомога більшої кількості вологи у кореневмісному шарі після осінньо-зимових і ранньовесняних опадів, мобілізація поживних речовин, активізація біологічних процесів ґрунту, створення оптимальної структури орного шару, запобігання вітровій і водній ерозії.
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...