
На що звернути увагу при збиранні ріпаку
- Деталі
- Олійні
- 137
Планувати збирання ріпаку слід дуже ретельно, адже ця культура у переважній більшості випадків характеризується тривалим розтягнутим у часі періодом цвітіння, коли рослини розвиваються нерівномірно – до 20-25 днів.
Відповідно, дозрівання насіння відбувається також неоднаково як на різних рослинах, так і на верхніх та нижніх ярусах однієї рослини. Визначити оптимальний період збирання врожаю досить непросто.
У жодному разі не можна орієнтуватися на дозрівання винятково верхніх стручків, оскільки такий підхід є хибним. Лише тоді коли стручки дозрівають по всій висоті рослини, настає час збирання. В такому разі насінини набувають цілковито чорного забарвлення, а не коричнюватого. При дотику до рослин стручки шелестять, а насінини неможливо без зусиль розчавити просто пальцями.
При цьому оптимальна збиральна вологість насіння цієї культури повинна дорівнювати 12-13%.
Якщо стан посівів на полі відповідає описаним вище критеріям, можна розпочинати збирання врожаю, при цьому не гаючи ані хвилини.
Після дозрівання ріпаку зібрати його треба дуже швидко. Запізнення хоча б на день призводити до значного осипання насіння. Річ у тім, що, досягнувши повної стиглості, стручки цієї культури стають надзвичайно «ніжними», відразу ж лускаючи при дотику до них.
_________________
Насіння ріпаку на середніх та нижніх ярусах рослини є більш виповненим та якісним, тому неправильне налаштування жатки спричинить надзвичайно високі втрати врожаю
_________________
До того ж, висота рослин ріпаку може сягати 250 см. Відповідно, за умови їх збирання звичайною зерновою жаткою чи пристосуванням для ріпаку із недосконалою конструкцією, спричинятиме буквально відкидання стебел від шнеку та значні втрати насіння. Це зумовлює підвищені вимоги до налаштування висоти зрізу жатки – не нижче 2-3 см від розташування нижнього ярусу стручків.
Слід також взяти до уваги, що насіння ріпаку на середніх та нижніх ярусах рослини є більш виповненим та якісним, тому неправильне налаштування жатки спричинить надзвичайно високі втрати врожаю.
Також гнучкі, а тим більше вологі стебла ріпаку, можуть постійно забивати шнек так званої універсальної жатки. Вологі частини стебел суттєво знижують пропускну здатність комбайна, прилипають до молотильного апарату і засмічують зібране насіння, в тому числі підвищуючи його вологість. Це зумовляє зростання витрат на логістику та післязбиральну доробку насіння. Тому збиральна конструкція повинна передбачати якісне миттєве подрібнення стебел.
Завчасний початок збирання ріпаку, не дочекавшись повної стиглості стручків, спричиняє ризик істотних втрат насіння – до 5 ц/га. При цьому вміст олії у ньому може бути відчутно нижчим. До того ж, як вже зазначалося, занадто ранній термін збирання ускладнює обмолочування маси. Слід згадати і про те, що, на відміну від зернових культур, ріпак добре обмолочується і вночі, що дає змогу практично цілодобово провадити збирання цієї культури.
Звичайні зернові жатки погано підходять для ефективного збирання врожаю ріпаку. Їхня конструкція передбачає, зазвичай, встановлення пасивних бічних розподілювачів, що негативно впливає на кількість зібраного ріпаку та короткий лоток столу. Устаткування такого типу не підходить для збору ріпаку.
Саме тому найбільш раціональним підходом є застосування спеціальних пристроїв для ріпаку із використанням подовженого ріжучого апарату – так званого ріпакового столу. При цьому подовження може сягати до 100 см і більше. Додаткове оснащення жатки комбайна передбачає встановлення розподілювача або бічних ножів. В такому разі насінини, вилітаючи зі стручків, потрапляють в жатку, а не на землю.
Стебла ріпаку розподіляються вертикальними ножами на смужки, які зрізають горизонтальні ножі. Відповідно, стебла розподіляються на фрагменти приблизно однакового розміру. Далі мотовило пересуває стебла до шнеку, який подає їх до бітера і молотарки комбайна.
На жаль, далеко не у всіх господарствах використовуються пристосування для збирання ріпаку, навіть за наявності негативного досвіду у цьому плані. Це, до речі, стосується і соняшнику, який також потрібно збирати за допомогою спеціальних жаток.
Елементарне порівняння збирання ріпаку звичайною жаткою та із використанням ріпакового столу дає вельми промовисті результати – до 30% додатково зібраного насіння. Як би там не було, а 10-15% - це нормальний показник. За розрахунками різних виробників ріпакових столів, ці пристрої окуповують свою вартість буквально на 50-100 гектарах зібраних площ.