На фоні ланів широкополих під улюбленими нині соєю чи соняшником збільшення площ під горохом не дуже впадає в око. А, між іншим, його цьогоріч посіяли майже вполовину більше, ніж торік. Що дає підставу навіть говорити про певні зрушення принаймні в сегменті нішевих культур. Тож чи зможе горох за умов сприятливої експортної кон’юнктури дещо повернути втрачені позиції на українських полях?
Соя нині в багатьох господарствах в особливому пріоритеті. Цю прибуткову культуру кинулися вирощувати й ті, хто раніше на неї особливо не зауважував. І одне з головних питань для досвідчених і не дуже соєводів — чи варто вдаватися до інокуляції. І якщо так, то як забезпечити її реальну віддачу, а не отримати в результаті ефект «мильних бульбашок»
Оптимальними умовами для вегетації сої є велика кількість опадів, висока вологість повітря та комфортна температура. Тому серед розмаїття сортів сої в різних регіонах України слід обирати саме ті, які підходять під конкретні грунтово-кліматичні умови та забезпечити їх ефективну технологію вирощування.
Зернобобові культури у світовому землеробстві посідають друге місце як за посівними площами, так і валовими зборами насіння. Їх значення в аграрному секторі більшості країн світу постійно зростає мірою того, як накопичуються наукові дані про їх позитивний вплив на здоров’я людей і поліпшення довкілля
Цю бобову культуру багато хто вже називає найприбутковішою культурою сезону. Деякі фахівці вважають, що за належних умов й агротехнічних підходів соя здатна суттєво перевершити за рентабельністю вирощування навіть високомаржинальний соняшник. Але високий результат та якість урожаю потребують вивіреного поєднання всіх чинників виробництва. І своєчасне та ефективне збирання сої — це одне з головних завдань, яке нагально постає перед агровиробником. Адже неправильні рішення у цей відповідальний час можуть коштувати 20–30% урожаю. Тому європейські виробники сої особливу увагу надають саме завершальному етапу технологічного циклу
Одним із важливих чинників зменшення посівів гороху в Україні є висока варіабельність урожайності за роками, що зумовлена частими посухами та високими температурами повітря. Наприклад, 2013 року середня його врожайність в Україні становила 11,4 ц/га, 2021-го — 16,5 ц/га, тоді як 2016 року вона досягла 31,3, а 2017-го — 26,5 ц/га. Такі перепади врожайності, особливо в степовій зоні нашої країни, значною мірою стримують розширення посівних площ культури, викликають сумніви у використанні як важливого компонента науково обґрунтованих сівозмін
Результати дворічних досліджень засвідчили суттєву перевагу систематичної оранки та поверхневого беззмінного обробітку ґрунту над обробітками no-till. На тлі систематичної оранки та внесення мінеральних добрив дозою N45P45K45 у поєднанні з дворазовим позакореневим підживленням мікроелементами у фази листкоутворення та початку цвітіння з нормою витрати 2 л/га отримали максимальні показники індивідуальної продуктивності: 45,7 бобу з однієї рослини, 105,1 шт. насінин, 21,2 г насіння, масу 1000 насінин 201,8 г з рівнем урожайності 3,10 т/га та збором білка з одиниці площі — 1,28 т/га. Застосування no-till обробітків протягом двох років засвідчило зниження врожайності сої від 0,11 (4,0%) до 0,24 т/га (7,3%) до систематичної оранки
Сьогодні кава має безліч ритуалів свого споживання. Так само як і існує сотні рецептів, як приготувати каву. Для українців кава особливо близький напій, адже саме завдяки нашому співвітчизнику Кульчицьокому вона потрапила на столи європейських кав’ярень. Тай коли Кульчицький відкривав першу кав’ярню у Відні в Кам’янці-Подільському вже було 10 кав’ярень, де варили каву.
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...