На сьогодні соя є однією з економічно вигідних культур, бо, по-перше, є чудовим попередником; по-друге, має продовольче та агротехнічне значення, що дозволяє використовувати насіння сої в різних сферах (харчування людей, промислові цілі тощо); по-третє, посіви сої як пожнивної дозволяють отримувати два врожаї на рік й уникнути більшості хвороб по монокультурі; по-четверте, соя може вирощуватися в більшості регіонів нашої країни
Виробники сої знають, що вирощування цієї культури прибуткове, але дещо складний процес: потрібно оптимізувати живлення, боротися з усіма стресами, контролювати бур’яни та захистити культуру від хвороб. Як правильно захистити сою від бур’янів і хвороб у цьому сезоні, розповіли фахівці компанії «Самміт-Агро Юкрейн»
Ростові властивості різних гібридів соняшнику різняться між собою за такими показниками, як енергія початкового росту, час настання та тривалість фаз розвитку, період настання стиглості, морфологічні параметри рослин, врожайні властивості та показники якості продукції
На сьогодні соя є досить вигідною культурою з багатьох причин, одна з найголовніших — це економія на використанні азотних добрив, в нинішніх реаліях можуть становити основу витратної частини. Тому наразі існує тенденція до збільшення частки сої у сівозміні в тих регіонах, де ця культура вже є доволі поширеною, що потребуватиме інтенсивнішого її захисту від хвороб
Технологія соняшнику незрідка передбачає найменші витрати, особливо через поширене уявлення про те, що, мовляв, це вкрай стійка культура, яка «висмокче» своїм корінням все необхідне з ґрунту. Це не зовсім так, тим більше при обмеженій сівозміні, коли той таки соняшник вирощується на полі через рік-два.
За нашими спостереженнями, у посушливі роки, котрі трапляються в Україні не так вже й рідко, посіви сортового соняшнику можуть демонструвати вищі результати врожайності, у порівнянні із гібридним. Це стосується як показників врожайності (теж низьких, але не катастрофічних), так і рентабельності вирощування.
Соняшник, без сумніву, є однією з візитівок нашої країни на світовому аграрно-продовольчому ринку. Всім відомий факт, що Україна протягом останніх сезонів була лідером у світі з виробництва й експорту соняшникової олії. В надскладних реаліях цього року спостерігається суттєве зниження рівня виробництва та експорту олії. Крім того, свої корективи внесли й погодні умови в сезоні-2022, що подекуди стали причиною розвитку хвороб кошика, а пізніше спричинили затримання зі збиранням урожаю соняшнику та погіршення його якості. Проте соняшник був, є та безперечно і надалі відіграватиме ключову роль для вітчизняних агровиробників, а через зменшення площ під озимими зерновими в сезоні-2022/23 досить імовірним стане збільшення частки соняшнику в структурі сівозмін наступного року.
Соняшник має багату і різноманітну історію. Його історичне застосування варіюється від прикраси до випікання хліба, від медицини й до фарб. Сьогодні попит на соняшникову олію робить його більш цінною культурою, ніж будь-коли, але це означає, що водночас, і наша відповідальність вища, ніж будь-коли. Виробники стикаються із завданням отримати не лише максимально можливий урожаю, а й максимально можливої якості, і все це на обмеженій площі та за мінімального впливу на навколишнє середовище.
Протягом останніх років соняшник в Україні став найбільш рентабельною культурою, що для багатьох аграріїв є запорукою економічного добробуту. Саме тому Україна — один із найбільших виробників соняшнику та провідний експортер соняшникової олії у світі.
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...