У структурі орних земель чорноземні ґрунти становлять 67,7 %, найважливішою частиною органічної речовини яких є неповторний продукт еволюції природи — гумус, котрий тисячоліттями відігравав вирішальну роль у виробництві основних продуктів споживання
Беручи до уваги кліматичні зміни та фінансові труднощі в агросекторі країни, науковці ІЗК НААН узагальнили результати власних досліджень і виробничої перевірки ефективності низки агрозаходів із метою віднайти способи покращення вологозабезпеченості рослин й оптимізації системи удобрення соняшнику в сівозмінах короткої ротації на фоні усієї побічної продукції попередників
Цю інфекцію навіть називали рослинним Covid. Не за етіологічними ознаками, а з огляду на стрімке поширення та труднощі в діагностиці й профілактиці/лікуванні. Через це в передвоєнному 2021 році несправжню борошнисту росу визнали найпроблемнішою хворобою останніх сезонів у посівах соняшнику. Погодні умови цьогоріч теж викликають занепокоєння в агровиробників
На ринку Україні з'явилися інноваційні продукти компанії «Ралко» (США) — Agnition Generate. На відміну від звичних продуктів — це максимальне використання мікрофлори ґрунту й активація ензимів для посиленого фітобіозу кореневої системи для отримання максимального врожаю за збереження всіх корисних якостей і здоров'я ґрунту. Продукти за своїм складом унікальні й мають американський патент із технологією Microbial Сatalyst
Слово «крафт» (англ. craft — майстерність, ремесло, створювати) нам більше відоме як словосполучення крафтове пиво. Але воно має ширше значення. І доробку насіння соняшнику до посівних кондицій в умовах господарства теж можна назвати свого роду насіннєвим крафтом. Головне — слід пам’ятати: у крафтовому підході визначальними є доскональне знання справи та якість
Соняшник — культура за українськими мірками морозостійка. Принаймні з огляду на те, що площі ранніх і навіть ультраранніх посівів соняшнику постійно зростають. Та й вчені кажуть, що вже існує й активно застосовують у розробленні гібридів генетичний матеріал, що здатен спокійно витримувати навіть –20 °С. Проте, як не дивись, практика ранньої сівби тягне за собою низку ризиків, які слід урахувати як у виборі термінів сівби, так в догляді за ними
Робота сучасних селекціонерів спрямована на створення короткостеблових гібридів соняшнику, адже чим меншою є висота рослин, тим ефективніше засвоюється сонячна радіація, що сприяє посиленню процесу фотосинтезу. Це, своєю чергою, впливає на покращення процесів росту та розвитку, збільшення біомаси й в результаті підвищує продуктивність. Також висота соняшнику набуває великого значення за обробки посівів і збирання врожаю.
Олійні культури нині — на кону, бо ж на кін поставлено можливість, доцільність і вигода постачань за кордон. Соя поруч із соняшником та дещо меншою мірою з озимим ріпаком є однією з найбільш експортно орієнтованих культур. Тут свою роль відграє приваблива цінова кон’юнктура та логістична специфіка. Проте з огляду на суворі вимоги та велику конкуренцію в поставках за кордон до якості майбутнього врожаю має бути посилена увага. І вона починається з посівного матеріалу
На сьогодні соя є однією з економічно вигідних культур, бо, по-перше, є чудовим попередником; по-друге, має продовольче та агротехнічне значення, що дозволяє використовувати насіння сої в різних сферах (харчування людей, промислові цілі тощо); по-третє, посіви сої як пожнивної дозволяють отримувати два врожаї на рік й уникнути більшості хвороб по монокультурі; по-четверте, соя може вирощуватися в більшості регіонів нашої країни
Виробники сої знають, що вирощування цієї культури прибуткове, але дещо складний процес: потрібно оптимізувати живлення, боротися з усіма стресами, контролювати бур’яни та захистити культуру від хвороб. Як правильно захистити сою від бур’янів і хвороб у цьому сезоні, розповіли фахівці компанії «Самміт-Агро Юкрейн»
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...