Розпочата росією повномасштабна війна суттєво міняє аграрний сектор України. І, якщо окупація та бойові дії зменшили площу засіяних угідь десь на 20%, то обмеження експорту, зміни цін на добрива, складнощі з логістикою тощо змусили аграріїв України шукати нові способи пристосуватися до викликів та втримати свій бізнес рентабельним.
За нинішніх умов та експортних труднощів соя фактично стала першою за маржинальністю з великих культур. Її посіви стрімко розширюються, бо обіцяють відносно гарантований і пристойний прибуток. Та якщо вибудовувати довгострокову стратегію з її вирощування, виникає чимало додаткових запитань. І, мабуть, перше з них — яку сою та яку технологію обрати?
Кожного сезону з початком посівної компанії соняшнику агровиробники натрапляють на низку проблем насамперед, спричинених погодними чинниками. Вони тією чи іншою мірою ускладнюють проведення польових робіт і ставлять непрості запитання. Одне з яких, зокрема — вибір оптимальних термінів сівби. Це напрочуд важливий чинник, що суттєво впливає на форму продуктивності посіву. Хоча однозначної відповіді на нього не існує, але є моменти, які слід обов’язково врахувати
Компанія «Сингента» 2023 року вперше на ринку не лише України, а й Європейського Союзу запровадила нову технологію вирощування соняшнику, а саме технологію A.I.R.™. Передусім з’ясуймо, що ж означає це скорочення.
Соняшник уважають культурою напрочуд стійкою. Його ніжні паростки здатні пробитися до сонця і через асфальт, і через льодяну кірку. Однак у виробничій практиці й досі точаться суперечки — у які терміни доцільно сіяти цю начебто невибагливу культуру. І що в результаті можна отримати
Можливо соняшник деінде і є нішевою культурою, та не в Україні. Однак і у цій великій та улюбленій українськими аграріями культурі є свій маленький нішевий сегмент. Попри всі виклики часу, він має перспективи для подальшого зростання, адже фактично вибір високоолеїнових гібридів — безпрограшна лотерея, якщо це, звісно, якісні гібриди
В 2023 році в країні площі під соняшником зросли майже на 7% порівняно з попереднім роком через стабільний попит та відносну незалежність від експорту, адже культура переважно переробляється всередині країни. Багато хто з агрономів вже планує посіви соняшнику навесні 2024 року, закуповуючи насіння та засоби захисту. Щоб отримати хороший врожай наступного року, треба вже зараз врахувати декілька моментів, починаючи від строків посіву, закінчуючи особливостями захисту.
Інтенсивні гібриди соняшнику на сьогоднішній день присутні у лінійці усіх провідних виробників насіння цієї культури. Багато в чому саме від ефективності технології їх вирощування залежить рентабельність вирощування і річний прибуток загалом.
З метою обмеження поширення і розвитку хвороб — білої, сірої і попелястої гнилей, несправжньої борошнистої роси, фомозу, фомопсису, септоріозу, філостиктозу, аскохітозу, альтернаріозу, іржі, вертицильозного і фузаріозного в’янення, бактеріальних і вірусних хвороб — слід дотримуватися правильної сівозміни, у якій насичення соняшником становить до 10%, що дає змогу повертати соняшник на попереднє місце через 8–10 років. Після ріпаку, сої, гороху, гречки, льону, коноплі соняшник висівають через 3–4 роки.
Протягом останніх років соя була та є економічно привабливою культурою для вітчизняних аграріїв. Реальні прибутки від її виробництва дозволяють говорити про перспективність культури в сівозмінах. Водночас українські фермери мають чітко розуміти — тільки дотримання всіх технологічних вимог вирощування сої забезпечить її рентабельність. І саме інокуляція є основним технологічним рішенням, що забезпечує стабільний розвиток посівів культури. Розкажемо детально про можливість ефективної інокуляції посівного матеріалу, наголосивши на практичному досвіді українських аграріїв
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...