Чому у деяких господарствах втрати під час збирання ріпаку досягають часом 30-40%

Вже нині агровиробники степової зони готують комбайни до збирання озимого ріпаку – перших грошей фермера, із яких багато в чому вони фінансують наступну посівну. За ними підтягнуть господарства із усіх інших регіонів України, котрі зробили все, аби отримати достойну врожайність цієї непростої у вирощуванні культури.

На жаль, трапляється і таке, що відчутна частина цього врожаю буквально лишається в полі через якісь погодні чинники та, здебільшого, через нехтування певними агротехнічними заходами та особливостями збирання ріпаку.

Так, височенний ріпак є доволі схильним до вилягання, і запобігти цьому можна лише комплексними методами – підбором гібридів, достатнім мінеральним живленням, внесенням фунгіцидів та регуляторів росту. В інакшому разі рослини із достиглим насінням можуть буквально полягати на землю, унеможливлюючи нормальне збирання.

Втім, «нарубати дрів» можна навіть на ідеальних посівах дозрілого ріпаку, якщо знехтувати особливостями його збирання. Ось про це і поговоримо.

Річ у тім, що озимий ріпак, як і багато інших сільгоспкультур, найчастіше характеризується нерівномірним і розтягнутим цвітінням. Рослини розвиваються нерівномірно і різниця може сягати двох-трьох тижнів. Єдина рада цьому – будь-за-що домогтися появи дружних сходів, що, відверто кажучи, трапляється не дуже часто.

Тому через нерівномірність цвітіння рослин ріпаку дозрівання насіння, що сформувалося, проходить також нерівномірно. Причому неоднаково розвиваються не лише різні рослини, але й у різні терміни дозріває насіння на різних ярусах однією рослини. Себто, коли на верхньому ярусі ріпаку вже можна збирати врожай, то на нижніх ще потрібно почекати. А поки будемо чекати дозрівання нижніх стручків, то насіння із верхніх вже почне осипатися.

Відповідно, орієнтуватися слід на стиглість насінин ріпаку саме у нижніх ярусах рослин, очікуючи, коли вони набудуть не коричневого, а чіткого чорного кольору та міцності. На дотик такі стручки на рослинах повинні шелестіти, що свідчить, що їх вже час збирати. Ще одним показовим маркером того, що на поле час заходити комбайном є показник вологості насіння, що не повинен перевищувати 13%.

У нинішньому сезоні із його практично постійними опадами цілком ймовірно посіви ріпаку доведеться обов’язково десикувати, аби прискорити дозрівання стручків та насіння в них. При цьому потрібно звертати увагу на факел розпилу, щоб робочий розчин потрапляв також на нижні яруси рослин.

Вичекавши потрібний час, необхідно забезпечити надзвичайно швидке збирання врожаю, залучивши для цього усі наявні в господарстві ресурси. В інакшому разі існуватиме ризик прискореного осипання насіння зі стручків і всі зусилля підуть намарне. Адже цілковито достиглі стручки лускають буквально за найменшого дотику.

При цьому слід взяти до уваги, що у цьому році гібриди ріпаку гарантовано витягнуться на максимальну висоту, оскільки вологи не бракувало. Рослини можуть досягати 2-2,5 м заввишки. Тому їх краще не брати звичайною зерновою жаткою чи якимось застарілим пристосуванням для збирання ріпаку, мовляв, навіщо ще щось докупувати. Навпаки, придбання сучасного ріпакового столу істотно підвищить повноту збирання насіння цієї культури і може себе окупити буквально за пару сотень гектарів. Так, за урожайності на полі 3 т/га, якісний ріпаковий стіл може дати змогу зберегти від 1-2 до 7-8 ц/га насіння. Залежно із чим порівнювати.

Так само уважно потрібно налаштовувати висоту зрізу жатки, аби не пропустити нижній ярус стручків на рослинах та водночас не взяти занадто низько. Оптимальною вважається висота на рівні не нижче 3 см від нижнього ярусу. Якщо ми проігноруємо цю рекомендацію, то втрати насіння ріпаку можуть бути колосальними, оскільки саме там знаходяться найбільш виповнені насінини.

Слід також взяти до уваги той факт, що 2-метрові пружні вологі стебла ріпаку можуть забити будь-яку систему і зупинити роботу комбайна за лічені хвилини. Тому в таке поле не варто заходити без якісної системи подрібнення стебел.

У всякому разі не варто починати збирати ріпаку без якісного спеціалізованого пристосування, скільки б воно не коштувало. В цьому році на території Євросоюзу прогнозують доволі відчутний дефіцит насіння ріпаку, що обіцяє гарантоване підвищення цін на цей вид продукції.

Яна Касторнова: «Використання енергії сонця...

За 12 років на ринку зеленої енергетики компанія «Солар Фемілі» вибудувала продуктивні та надійні...

Регламентний та управлінський облік на зерновому...

Зерновий елеватор є ключовим елементом інфраструктури сільського господарства, який забезпечує...

Максим® Кватро — сучасне рішення передпосівного...

Вирощувати кукурудзу останніми роками стало ризиковано й клопітно. Нині важко вгадати можливий...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

48950
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

31969
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

18022
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Corteva Agriscience представляє новий...

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.