Варіювання врожайності соняшнику значно залежить від років вирощування, попередників, гібридів різних груп стиглості і, як показує аналіз росту і розвитку рослин, умов проходження критичних періодів. Від темпів розвитку рослин гібридів залежить температурний режим, за якого формується і квітує брунька. Адже найбільше вологи (45–60%) соняшник споживає саме під час утворення кошика — цвітіння. Нестача вологи в цей період може стати причиною формування недорозвинених кошиків і насіння.

Аналізуючи результати досліджень, слід зауважити, здебільшого вищий урожай насіння у гібридів соняшнику різних груп стиглості формувався тоді, коли період від утворення кошика до цвітіння припадав на червень або першу декаду липня незалежно від року випробувань. Тобто саме тоді, коли, за середньобагаторічними показниками, можуть випадати опади.

Отже, для того щоб гібриди різних груп стиглості в різні роки проходили цей важливий для рослин (критичний) період у зазначені строки, необхідно висівати соняшник, коли ґрунт прогріється до 10–12 °C і до встановлення температури 14–16 °C. Спочатку слід сіяти середньостиглі та середньоранні гібриди, а завершувати ранньостиглими формами. Проте для середньопізніх і холодостійких гібридів сівба має починатися із прогрівання ґрунту до 8–10 °C.

У регіонах із достатнім зволоженням, де випадає понад 500 мм опадів, соняшник починає нераціонально використовувати вологу й висушує ґрунт не менше ніж у посушливих районах. Але в Лісостепу та Північному Степу опади випадають нерівномірно за періодами й часто переходять у зливи зі значними поривами вітру. Якщо висота рослин надмірна, це може призвести до їх полягання, особливо за наявності хвороб.

Читайте також: Захист соняшнику від гнилей

Тому розміщувати соняшник у сівозміні необхідно після культур, які зазвичай залишають у ґрунті небагато азоту. Такими попередниками можуть бути озимі зернові культури. Надлишок азоту може зумовлювати переростання і запізнене дозрівання соняшнику, що вкрай небажано. Як правило, оптимально під соняшник у сівозміні відводять одне поле з таким розрахунком, щоб повертати його на це поле не раніше як за 4–5 років, а за наявності у сівозміні озимого ріпаку та цукрових буряків — за 7–8 років. Завдяки цьому можна майже повністю уникнути ураження посівів культур хворобами і шкідниками.

Натомість, якщо вирощувати соняшник що 2–3 роки, значно поширюються різноманітні паразити (вовчок, біла й сіра гниль, несправжня борошниста роса тощо). Це призводить до зменшення врожайності і погіршення якості насіння.

Хоча відсутність ущільнення ґрунту має для соняшнику дуже важливе значення, не можна розміщувати його після ріпаку, який добре відомий своєю властивістю покращувати структуру ґрунту. Це тому, що соняшник, як і ріпак та інші хрестоцвіті й зернобобові дуже чутливий до білої гнилі. Загалом частина чутливих культур у сівозміні не має перевищувати 20–25%, тому між ними потрібно витримувати принаймні чотирирічну перерву.

Добрим попередником для соняшнику, окрім зернових, є також кукурудза після мульчування її пожнивних решток. У дуже сухих регіонах неможливо вирощувати соняшник після багаторічних трав, цукрових буряків і суданської трави, які надзвичайно висушують ґрунт. Просапні культури — картопля чи цукрові буряки — можуть бути добрими попередниками для соняшнику, лише якщо їх вирощувати без використання органічних добрив, коли разом із достатніми запасами вологи зберігається добра структура ґрунту.

Читайте також: Високоврожайні гібриди соняшнику: як отримати гідну рентабельність

Сам соняшник у зволожених регіонах є добрим попередником для озимих зернових, особливо озимої пшениці. Завдяки добре розвиненій кореневій системі він значно покращує структуру ґрунту і допомагає наступній культурі краще вкорінюватися. Окрім цього, пожнивні рештки соняшнику багаті на калій та магній, що дає можливість заощадити на калійних добривах для наступної культури.

Звісно, все це спрацьовує лише на попередньо добре збалансованих ґрунтах. Разом із цим ґрунтові запаси вологи після соняшнику практично вичерпуються. У дуже засушливих регіонах запаси вологи можуть відновитися лише за 2–3 роки. Падалиця соняшнику також здатна зумовити значні складнощі для вирощування наступної культури.

Як вибрати дискову борону: досвід ТОВ «Агрофірма...

Ми й далі ведемо серію наших уже традиційних порівнянь використання ґрунтообробних агрегатів...

Жовтень 2024 року для українського картопляра

Сьогодні започатковуємо нову щомісячну аналітику щодо розвитку ринку картоплі в Україні від...

Результати врожайності нових гібридів кукурудзи...

Критерієм цінності гібридів кукурудзи є їхня здатність забезпечувати високу прибутковість...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

46634
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

31345
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

17517
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

У січні в Києві відбудеться Grain Storage Forum...

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.