• На сьогодні точність і продуктивність сівби таких культур, як соняшник, соя та особливо кукурудза, мають визначальне значення для бюджету аграрних господарств. Беручи до уваги кричущу диспропорцію між вартістю зерна та ресурсів для його вирощування, таке поняття, як похибки під час сівби чи затримання з висівом, мають бути унеможливлені

  • Яку зі злакових культур уважають (разом із рисом і пшеницею) одним із «трьох найголовніших хлібів людства»? Кукурудзу використовують як універсальну культуру і на корм худобі (стебла й качани), і для продовольчих й технічних потреб — виробництва круп і борошна, харчового крохмалю та рослинної олії, меду й цукру, ксантанової камеді, декстрину й етилового спирту, амілази, що слугує для виробництва синтетичних тканин. З качанів отримують фурфурол, потрібний у виробництві синтетичних смол та інших хімічних матеріалів. Останнім часом збільшилась її частка у світовому виробництві біопалива та біогазу.

  • На польову схожість насіння, дружність, своєчасність сходів і врешті на формування оптимальної густоти насадження рослин кукурудзи великий вплив мають строки сівби.

  • За яких умов доцільно вирощувати царицю полів як монокультуру

  • Загалом, якщо не складаються аномально посушливі умови, то кукурудза росте у лісостепових регіонах України дуже навіть непогано. 9-10 т/га «на коло» перетворилися на мінімальну стабільну норму. На багатьох полях фіксуються значно вищі результати.

  • Сівозміна переважної більшості фермерських господарств у південних областях України, по суті, складається із двох-трьох культур. Це всюдисущий соняшник, озима пшениця та ячмінь, зрідка – горох. Агровиробники степової зони стають заручниками дефіциту вологи, будучи змушеними із року в рік чергувати соняшник та озиму пшеницю. Це негативно відображається на фітосанітарному стані грунтів і зрештою, на кінцевій рентабельності рослинництва.

  • Збільшення виробництва олійних культур в Україні та поглиблення переробки сировини мають стратегічне значення в забезпеченні продовольчої і енергетичної безпеки нашої держави як в сучасних умовах, так і на перспективу

  • Урожайність кожної культури визначається певними елементами структури. Її як складну ознаку можна розділити на дві складові: число рослин на одиниці площі (м²) і продуктивність однієї рослини (маса зерен із рослини, маса 1000 зерен тощо).

  • Рік на рік в плані погодних умов не схожий, проте ключові агрономічні постулати лишаються незмінними. Ми повинні по можливості накопичити вологу у посівному горизонті та запобігати безпосередньому контакту насіння із пожнивними рештками культури-попередника. При цьому висів має бути здійснений на задану глибину і якомога більш точно, аби отримати своєчасні дружні сходи.

  • Озимий ріпак іноді називають «першими грошима» аграріїв. Дійсно, хороший валовий збір ріпаку дає змогу одразу отримати пристойну суму і вкласти ці кошти у наступну посівну, найчастіше — озимих зернових. Тому до ріпаку в нас завжди буде особлива увага, адже ця культура може «вистрелити» як жодна інша.

Товарний кредит для аграріїв — стратегія...

Українському агровиробникові розслаблятися немає коли: кожен новий сезон приносить нові виклики,...

Глибокорозпушувач — важливий інструмент

За останнє десятиліття в Україні спостерігалося доволі значне зацікавлення аграріїв...

MASCHIO GASPARDO: оптимізувати всі процеси для...

Провідний італійський виробник сільгоспмашин представив на Дні поля УКАБ — 2024 низку справді...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

44359
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

30671
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

17045
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.