Яку зі злакових культур уважають (разом із рисом і пшеницею) одним із «трьох найголовніших хлібів людства»? Кукурудзу використовують як універсальну культуру і на корм худобі (стебла й качани), і для продовольчих й технічних потреб — виробництва круп і борошна, харчового крохмалю та рослинної олії, меду й цукру, ксантанової камеді, декстрину й етилового спирту, амілази, що слугує для виробництва синтетичних тканин. З качанів отримують фурфурол, потрібний у виробництві синтетичних смол та інших хімічних матеріалів. Останнім часом збільшилась її частка у світовому виробництві біопалива та біогазу.

Для кукурудзи дуже важливим є відповідна підготовка ґрунту, у якому рослина розвиватиме кореневу систему. Так, за наявності ущільнення ґрунту спостерігається значне зниження врожайності. За відповідних умов шкідливий вплив від посухи може призвести до втрати майже 25% врожаю, негативна дія стоячої вологи — до 30%, нерівномірні сходи — до 20%, і через погану забезпеченість поживними речовинами господарство може недоотримати до 15% очікуваного врожаю.

Значення якості ґрунту для успішного вирощування кукурудзи й отримання хорошого врожаю важко переоцінити. Ключові індикатори загального здоров’я ґрунту — ґрунтові мікроби — виробляють ферменти, що розщеплюють органічні речовини й допомагають зробити зв’язані поживні речовини доступнішими для рослин. Підвищення мікробної активності означає збільшення доступності елементів живлення для рослини.

___________________________________

Дослідження показують, що Microbial Catalyst® збільшує доступність поживних речовин, навіть порівнюючи з іншими подібними сполуками

___________________________________

До 80% ґрунтових мікробів перебувають у стані спокою. За несприятливих умов навколишнього середовища вони впадають в анабіоз. Волога, аерація, температура та рН-ґрунту можуть стати чинниками, що обмежують активність мікроорганізмів. Якщо мікроорганізми не в стані активної життєдіяльності, вони не вивільняють ці зв’язані поживні речовини, а це означає, що рослини не використовують елементи живлення з добрив у повному обсязі. Для активізації мікробам потрібен каталізатор. Покращення мікробіологічної активності відбувається додаванням кофактора, який стимулює мікроби до активізації життєдіяльності, а вони, виділяючи ензими, вивільняють зв’язані поживні речовини. Ключовим чинником є застосування хімічно стабільних речовин, які є безпосередньо доступними для використання мікроорганізмами. Як же ж активувати ці мікроорганізми?

Компанія Ралко розробила нову технологію Microbial Catalyst®, яка працює шляхом підвищення ферментативної активності, що допомагає вивільняти зв’язані в ґрунті елементи живлення. Дослідження показують, що Microbial Catalyst® збільшує доступність поживних речовин, навіть порівнюючи з іншими подібними сполуками.

Особливості технології Microbial Catalyst®

У той час, коли звичайні добрива з мікроелементами розроблено так, щоб лишатися в ґрунті, допоки вони повільно надходять безпосередньо в рослину, технологія SoluMin® (Soluble minerals) забезпечує розчинність, доступність і стабільність мікроелементів, які рослини й мікробні популяції швидко використовують, де вони запускають ензиматичні процеси. Запатентована технологія SoluMin® перетворює нерозчинні мікроелементи на форму, що на 100% розчинна, стабільна й доступна для рослин і мікроорганізмів.

Стимулює наявні у ґрунті мікроби (шляхом розблокування ферментів) продукт Generate®, що використовує запатентовану технологію Microbial Catalyst®. Це забезпечує ефективніше використання поживних речовин. Мікроби вивільняють поживні речовини через ферментативну активність і вивільняють органічні кислоти, які змінюють рН-ґрунту поблизу насіння, щоб зробити поживні речовини доступнішими для рослини.

Рослини поглинають Generate® через листки й переміщують поживні речовини до кореневої зони. Generate® дає змогу використовувати поживні речовини, які вже є в ґрунті, або максимізувати внесення раніше доданих добрив. Generate® — це гнучкий і сумісний рідкий продукт, легко змішується з рідким добривом, гербіцидами, фунгіцидами, інсектицидами, водою. Він дуже зручний у використанні. Норма внесення усього 1 л/га.

GENERATE® збільшує:

• поглинання поживних речовин;
• загальну стресостійкість;
• здоров’я та енергійність рослин;
• кореневу масу;
• урожайність.

Випробування унікального препарату Generate® в умовах європейського господарства — висновки та неперевершені результати.

Вчені-практики провели випробування ефективності препарату Generate® в реальних умовах господарства в південно-східному регіоні Румунії, в місті Фундуля.

Використовували гібрид кукурудзи FUNDULEA 376, яку посіяли 27.04.2014. До випробування входило загалом 16 ділянок, на 8 з них було внесено добриво з умістом N150P80, а на інших 8 ділянках — N200P80. Половину ділянок N150P80 було оброблено Generate®, а також на 50% ділянок N200P80 теж було застосовано Generate® (табл. 1).

Таблиця 1. Схема досліду

Generate® було внесено позакоренево 21.05.2014 у рекомендованій нормі. Вимірювання стану рослин у середині сезону проводили через 4 і 8 тижнів після позакореневого підживлення продуктом Generate®.

Перше спостереження показало, що рослини, оброблені Generate®, мали більшу кореневу масу, були вищими, мали більшу площу листя й темніший їх колір (фото 1).

Фото 1

Під час другого огляду було помічено таку саму тенденцію: оброблені Generate® рослини показали більшу кореневу масу, вищі рослини та більшу площу листя, як видно на фото 2.

Фото 2

Збирання врожаю показало, що Generate® збільшив вагу та розмір качанів кукурудзи, а також кінцеву масу коренів. Застосування Generate® збільшило врожайність, а також уміст білка, як показано в табл. 2.

Таблиця 2. Результати дослідження

Інформацію надала компанія «АгроПлюсІнвест»

Товарний кредит для аграріїв — стратегія...

Українському агровиробникові розслаблятися немає коли: кожен новий сезон приносить нові виклики,...

Глибокорозпушувач — важливий інструмент

За останнє десятиліття в Україні спостерігалося доволі значне зацікавлення аграріїв...

MASCHIO GASPARDO: оптимізувати всі процеси для...

Провідний італійський виробник сільгоспмашин представив на Дні поля УКАБ — 2024 низку справді...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

44358
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

30671
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

17044
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.