Протягом останніх двох років, періоду війни в Україні, спостерігається тенденція до зменшення площ під кукурудзою внаслідок багатьох викликів, таких як високі витрати на просушування, підвищення вартості логістики, блокування морських портів і низька внутрішня ціна на зерно. 2023 року ці чинники призвели до суттєвого зменшення площ, відведених під кукурудзу в Україні — з 4623,7 тис. до 4055,2 тис. гектарів (приблизно на 15%). Отже, оглядаючи важкий сезон 2023 року, слід зазначити такі основні аспекти: площа під кукурудзою 2023 року зменшилась на 15% проти 2022 року, орієнтовна площа — 4,05 млн гектарів.
Критерієм цінності гібридів кукурудзи є їхня здатність забезпечувати високу прибутковість. Для досягнення цієї мети аграрії віддають перевагу генотипам, які мають високу адаптивну здатність, забезпечують високу стабільну врожайність і добре реагують на покращення умов росту й розвитку. Саме за такими напрямами ведуть розвиток генотипів і селекцію кукурудзи в компанії «Сингента».
Мікроелементний бум — характерна прикмета сучасного сільського господарства. Принаймні, якщо судити за кількістю публікацій на цю тему. Деякі фахівці взагалі не бачать можливості високопродуктивного вирощування низки культур без широкого застосування мікроелементів. Це стосується і кукурудзи. Хоча на практиці все далеко не так елементарно й однозначно
Продуктивність кукурудзи ранньостиглого гібрида в середньому за 2011–2015 рр. змінювалася в широкому діапазоні — від 2,80 у контрольному варіанті за агротехнічного методу контролювання забур’яненості до 10,48 т/га
Ялинковий час календаря закінчився, і багато хто з агровиробників уже потихеньку думає про посівний сезон. Зокрема, сіяти чи не сіяти ту саму кукурудзу навесні? Попри всі питання, і як би там обставини не складалися, але більшість господарств зробить ставку на цю основну для України та світу культуру. І щоб вона була успішною, як мінімум слід уникати хибних рішень уже під час виходу в поле. Вітчизняні та закордонні фахівці виділяють три основні помилки в сівбі кукурудзи, які фактично неможливо компенсувати в процесі вегетації
Про важливість експорту не лише голої сировини, а й продуктів із додатковою вартістю нині не говорить хіба що лінивий. І дещо справді роблять. Окрім глибокої переробки соняшнику все більшу вагу надають і таким олійним культурам, як соя та ріпак. А от цариця полів у цьому сенсі пасе задніх. Хоча від основної аграрної культури у світі Україна може отримати набагато більше
Кукурудзу заслужено вважають найпізнішою та найбільш зимостійкою сільськогосподарською культурою. І останніми роками ця культура вимушено йде на подальші рекорди щодо цього. Збирання врожаю кукурудзи на засніжених полях під час температурних перепадів або навесні вже нікого особливо не дивує — і не лише в Україні. Однак і дивовижних результатів урожайності зерна від такої екстремальної технології очікувати не доводиться
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...