Ярі зернові завжди були дещо у затінку озимих. Хоча ці культури все ж мають істотне значення для багатьох господарств. Так, яру пшеницю та ярий ячмінь досить часто розглядають як страховий варіант — для пересівання озимини, якщо вона в поганому стані. Але і самі по собі вони можуть принести добрий зиск, особливо це стосується пивоварного ячменю. Та і яра пшениця завдяки високим хлібопекарським якостям зерна має свою ринкову нішу. А дбати про хороший урожай варто вже з насінини. Передпосівна обробка насіннєвого матеріалу є неодмінною сучасних технологій вирощування ярих зернових культур
Останні роки на території України спостерігається тенденція до збільшення середньозваженого відсотка ураження зернових колосових культур сажковими хворобами. Основна причина цього — нехтування стандартами захисту зернових культур, особливо ярих.
Кукурудза — важлива зернова культура Північного Степу України. В останні десятиріччя у зв’язку з подорожчанням енергоресурсів та зміною пріоритетів розвитку галузі рослинництва на фоні скорочення застосування органічних і мінеральних добрив, погіршенням фітосанітарного стану, запровадженням короткоротаційних сівозмін, розширенням площі посівів кукурудзи до 5,0 млн гектарів виникає потреба в удосконаленні елементів технології вирощування кукурудзи з метою зростання врожайності зерна та підвищення його якості
Сільське господарство — це, часом, про банальні речі, на кшталт: що посієш — те й пожнеш. Але саме вони лежать в основі бодай і найсучаснішого виробництва просто неба. І одна з таких ясних речей — урожай залежить від якості насіння. Кукурудза, попри всі пертурбації у сівозміні, була і є однією з ключових культур для багатьох господарств. І належна якість посівного матеріалу завжди в полі зору агронома
Яра пшениця — це не про захмарну врожайність. Це про надзвичайну якість зерна та чудові хлібопекарські показники. Але, щоб яра пшениця дала очікуваний якісний врожай, пильну увагу слід звернути саме на ранні етапи вегетації культури. І тут вибір протруйників може стати визначальним
Відверто кажучи, кукурудза сьогодні посідає, мабуть, останнє місце в рейтингу рентабельності вирощування основних сільгоспкультур, що вирощуються в Україні. Про це опосередковано свідчать десятки, якщо не сотні тисяч тонн гектарів і досі незібраної «королеви полів».
На відміну від деяких інших країн в Україні яра пшениця перебуває у затінку своєї озимої сестри. Цьому є чимало пояснень. Та, мабуть, основне з них — це нижча врожайність. Але сучасні сорти ярої пшениці здатні дати хороші результати навіть на фоні озимих зернових. Ба більше, висока якість зерна може знайти свого споживача не лише на внутрішньому, а й на зовнішньому ринку.
Можна назвати відразу декілька резонів за внесення елементів живлення на посівах по листу. Коротко їх перерахуємо. Насамперед це врахування такої очевидної речі як недоступність окремих макро- чи мікро-елементів для кореневої системи рослин внаслідок таких явищ як підвищена кислотність, температура, вологості, засоленості ґрунту тощо. Доволі часто мікроелементи, що на перший погляд перебувають у ґрунті в достатній кількості, знаходяться у складі недоступних для сходів сполук. Тому компенсувати потребу в них рослин кукурудзи можна якраз за допомогою позакореневого внесення.
За розширення посівних площ культур, що пізно збирають, кліматичних умов, що склалися протягом останніх років і форс-мажорних умов воєнного стану скорочуються посіви пшениці озимої. Тому забезпечити потребу виробництва зерна можливо за розширення площ під пшеницею ярою. Пшениця яра є резервом високоякісного продовольчого зерна (виготовлення круп, хліба, макаронних і кондитерських виробів).
В Україні й досі стоять незібрані сотні тисяч гектарів кукурудзи — що робити з цими полями навесні Наслідки повномасштабного вторгнення рашистів в Україну, а також несприятливі погодні умови спричинили небувале запізнення зі збиранням врожаю кукурудзи. І навіть там, де фермерам ціною надзусиль вдалося зібрати врожай, подекуди залишилася необробленою стерня до весни. Це означає, що потрібно буде віднаходити ефективні способи підготовки цих полів до весняної сівби
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...