За час проведення досліджень (2018–2020) в осінній період розвитку ріпаку озимого кількість атмосферних опадів за роками проведених досліджень дуже різнилася
За час проведення досліджень (2018–2020) в осінній період розвитку ріпаку озимого кількість атмосферних опадів за роками проведених досліджень дуже різнилася
Як стратегічна культура для України ріпак потребує комплексного підходу щодо розробки та забезпечення трансферу цілісних технологій із визначенням напрямів зональної спеціалізації та концентрації в напрямах першочергової орієнтації на підвищену врожайність і ефективне використання ресурсу посівних площ
На полях ІЗК НААН та ДГ «Дніпро» вивчали агротехнічну ефективність різних технологій вирощування пшениці озимої, що передбачали застосування гусеничних і колісних тракторів. Попередники — чорний пар і кукурудза на силос. Досліджували вплив ходових систем технічних засобів на основні властивості й режими чорнозему звичайного, ріст, розвиток і формування продуктивності зернової культури
В Україні з’явилася унікальна лінійка твердих і м’яких сортів озимої пшениці та пшениці-дворучки сербської селекції
Чергова посівна кампанія озимих зернових вже за місяць-півтора. І чергова планова задача: який протруйник обрати? Той, що й минулого року чи новий розрекламований? Для контролю базових хвороб чи багатокомпонентний з розширеним спектром дії? Лише фунгіцидний чи з інсектицидом? Самому змішувати два різних препарати, чи використати готовий інсекто-фунгіцидний протруйник?
Український агросектор уже відвикнув від проведення масштабних днів поля. Причини тому відомі: спочатку світова пандемія Ковід-19, а потім повномасштабне вторгнення рашистів зробили неможливими масові заходи.
Далеко не всі господарства, надто ж у степовій зоні України, вирощують озиму пшеницю за інтенсивною технологією. Нині мова йде швидше про те, як допомогти рослинам пережити стресові умови та видобути із грунту те, що там і так є.
Минула зима була не просто теплою, а однією з найм’якіших за три останні десятиліття. Фактично із середини грудня пішло потужне потепління, що ознаменувалось навіть низкою температурних рекордів. Але те, що радувало зимою, навесні лякає аграріїв загрозою значного поширення хвороб — особливо на тлі затяжних дощів і вимушених технологічних огріхів у багатьох господарствах
Ріпак — стратегічна культура не лише для українських аграріїв, які були та є в когорті найкращих світових виробників. У провідних країнах — виробниках ріпаку велику увагу надають саме концептуальним, науково обґрунтованим підходам до його вирощування. Вони мають дещо узагальнений вигляд, але можуть слугувати певним орієнтиром і для вітчизняних агровиробників
Рівень продуктивності культури напряму залежить від певних чинників. До того ж закладання основних параметрів урожайності спостерігається восени, саме тому необхідно правильно забезпечити рослині належні умови для їх формування. Так, основними чинниками хорошої перезимівлі культури є розвиток кореневої системи, процес кущення та накопичення цукрів. З огляду на це рослина повинна мати доступні елементи живлення безпосередньо під час осінньої вегетації, а також і до повного формування врожаю.