Рівень продуктивності культури напряму залежить від певних чинників. До того ж закладання основних параметрів урожайності спостерігається восени, саме тому необхідно правильно забезпечити рослині належні умови для їх формування. Так, основними чинниками хорошої перезимівлі культури є розвиток кореневої системи, процес кущення та накопичення цукрів. З огляду на це рослина повинна мати доступні елементи живлення безпосередньо під час осінньої вегетації, а також і до повного формування врожаю.

Однією з основних проблем є низька кількість доступних форм поживних речовин, а саме фосфору і калію, бо ці елементи потребують часу, щоб перейти в доступну для рослин форму з мінеральних добрив. Ще одним важливим чинником є недостатній рівень використання поживних речовин із добрив. У середньому даний показник становить 40%. Проте найгірше те, що решта трансформується в недоступні для рослин форми або втрачається. Щоб зрозуміти суть проблеми та спробувати її вирішити, потрібно зазирнути глибше в ґрунтові процеси, а саме в діяльність мікроорганізмів, адже саме вони є тим чинником, що може покращити використання поживних речовин із ґрунту й добрив.

До того, як люди почали втручатися у ґрунтові процеси, рослини могли отримувати всі потрібні для життя елементи, взаємодіючи з ґрунтовою мікробіотою. Коли ми краще розуміємо цей взаємозв’язок, то можемо зосередитись на тому, що рослини говорили нам протягом усього цього часу — мікробний світ є життєво важливим для здоров’я сільськогосподарських культур і, зрештою, для глобального виробництва харчових продуктів.

_____________________

Значну частину внесених добрив рослини не поглинають, тож вони витрачаються даремно. Однак за допомогою ґрунтової мікробіоти добриво здатне перетворюватися на форму, доступну для культур

_____________________

Рослини в процесі фотосинтезу виробляють вуглеводи, але вони не можуть вижити тільки завдяки цим речовинам. Вони звертаються по допомогу до мікроорганізмів, обмінюючи свій цукор на життєво важливі компоненти, потрібні рослинам для виживання. Рослина здатна визначити, якої поживної речовини їй бракує, і виділяє специфічний ексудат (цукор), щоб привабити певні мікроби, що прагнуть видобути цей мінерал. Ці специфічні мікроби створюють бар’єр навколо кореня й вивільняють поживні речовини саме в тому місці, де вони потрібні рослині.

Мікроорганізми також здатні вивільняти недоступні елементи живлення з ґрунту й перетворювати їх на біодоступну для рослин форму. Разом мікробний світ здатен ефективніше використовувати внесені добрива. Значну частину внесених добрив рослини не поглинають, тож вони витрачаються даремно. Однак за допомогою ґрунтової мікробіоти добриво здатне перетворюватися на форму, доступну для культур. Крім того, бактерії здатні використовувати надлишок поживних речовин для власного росту і вивільняти їх пізніше. Ми схильні думати, що вносимо добрива для підживлення сільськогосподарських рослин, але ці поживні речовини повинні бути перероблені мікроорганізмами, а потім вивільнені рослинами. Мікроби можна уявити собі як міст, що дозволяє добривам потрапляти в рослину.

Компанія Agnition розробила й запатентувала унікальну технологію Microbial Catalyst®, яка стимулює ґрунтові мікроорганізми, розблоковуючи ферментативну діяльність, що сприяє ефективнішому використанню поживних речовин. Дослідження показують, що Microbial Catalyst® збільшує доступність поживних речовин і дозволяє зменшувати норми внесення добрив.

Унікальність технології Microbial Catalyst®

Звичайні добрива з мікро­елементами створено так, щоб лишатися в ґрунті, доки вони повільно надходитимуть саме до рослини. В основу процесу Microbial Catalyst® покладено унікальну технологію SoluMin® (Soluble minerals), що перетворює нерозчинні мікроелементи на форму, яка на 100% розчинна, стабільна й доступна для рослин і мікроорганізмів.

Commence® застосовує технологію Microbial Catalyst® безпосередньо в ґрунтовому середовищі, де відбувається проростання, для покращення розвитку та росту рослин.

Обробка насіння Commence® використовує нашу запатентовану технологію інкапсуляції, природний полімер, що складається з полісахаридів на основі вуглецю, який спочатку працює на живлення корисних бактерій, що оточують насінину. Потім наша запатентована технологія Microbial Catalyst® збільшує мікробну активність у ґрунті, розблоковуючи ферменти, які вивільняють зв’язані поживні речовини й роблять їх доступнішими для рослин.

Дослідження роботи Commence® в Україні

В умовах українських господарств ставлять досліди з вивчення роботи Commence® для пшениці за різних рівнів мінерального живлення.

Випробування складається з чотирьох варіантів:

1. Контроль.

2. Commence без NPK.

3. Commence + 50% NPK.

4. Commence + 100% NPK.

На прикладі досліду в Хмельницькій області, огляд якого наведено на фото, можна чітко виокремити покращення в розвитку вегетативної частини рослини, кореневої системи та покращене кущення рослин. Кращий розвиток коріння, а особливо збільшення кількості дрібних кореневих волосків, є ключовим чинником, який сприяє кращому засвоєнню рослинами поживних речовин ґрунту, а в результаті й збільшенню врожайності.

Фото 1. Дослід з Commence в Хмельницькій області за різного рівня мінерального живлення (огляд 28.04.2023)

На фото з оглядів посівів можна чітко зрозуміти, що застосування Commence® навіть за умов зниженого рівня мінеральних добрив і взагалі без них може показати не гірший або навіть кращий рівень продуктивності, ніж контроль із повною нормою.

Фото 2. Дослід з Commence в Хмельницькій області за різного рівня мінерального живлення (огляд 30.05.2023)

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
web: www.agnition.com.ua

+38 067 270 8778

Сорго стає одним із пріоритетних напрямів ЄС в...

Ще донедавна вирощування цього злаку вважали сферою бідних країн Африки й Азії. Проте нині сорго в...

Інструмент для розвитку

Достатність ресурсів є обов’язковою умовою для сталого розвитку аграрних підприємств Історія ТОВ...

Від стерні до сходів — один прохід із BEDNAR...

Які враження у власників дискових лущильників BEDNAR SWIFTERDISC після першого сезону експлуатації...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

56644
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

35680
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

21141
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.