Тектонічні потрясіння, спричинені війною в Україні, дещо зрушили кукурудзу з п’єдесталу лідера наших полів. Та попри всі виклики сьогодення, вона є однією зі стратегічних культур для більшості господарств й агросектору країни загалом. То ж і підходи до її вирощування мають бути стратегічними
Соя чи горох справедливо вважають одними з найкращих попередників для кукурудзи. Не в останню чергу тому, що вони забезпечують сприятливіший фітосанітарний стан на полі, адже у зернобобових і кукурудзи немає спільних хвороб. Проте це далеко не так. Склеротиніоз, зокрема, біла та вугільна гнилі — це серйозний виклик для агронома у разі недостатньої генетичної стійкості гібрида
Кукурудза негативно реагує на брак світла. Невелике затінення, навіть за умови сприятливого збігу інших чинників зовнішнього середовища, значно знижує продуктивність, подовжує вегетацію культури. Людина може впливати на цей процес, регулюючи доступ світла до асиміляційних органів (густота посіву) і живлення рослини (регулювання водного режиму і поживних речовин у ґрунті)
Погодні умови, що склалися навесні цього року, загальний стан перебігу посівної компанії та посівів викликають чимало занепокоєння. Зокрема, посилене кущення пшениці та ячменю загрожує переростанням посівів, одним із наслідків чого може стати вилягання зернових. Вчасне застосування сучасних регуляторів росту дозволить не лише уникнути небезпеки, а й сформувати кращий урожай
Старі підходи до внесення елементів живлення під посіви королеви полів поступово себе віджили, відступивши перед очевидністю кліматичних і фінансових чинників. Класичні агрономічні рекомендації щодо вирощування та, зокрема, мінерального живлення кукурудзи потребують ґрунтовного перегляду
Сучасні розроблення з оптимізації азотного живлення є актуальними для всіх аграріїв світу, і українські виробники також чекають на подібні рішення. Які можливості перед виробниками відкривають нові рішення одного з провідних лідерів світового ринку у цьому сегменті, розповідає Галина Радзіцька, категорійний менеджер із гербіцидів та Оптинайт™ технології Corteva Agriscience
Оптимізація застосування добрив, волого- і енергоощадних систем підготовки ґрунту, впровадження посухо- і холодостійких гібридів скорочує виробничі витрати на 20–30%.
Яку зі злакових культур уважають (разом із рисом і пшеницею) одним із «трьох найголовніших хлібів людства»? Кукурудзу використовують як універсальну культуру і на корм худобі (стебла й качани), і для продовольчих й технічних потреб — виробництва круп і борошна, харчового крохмалю та рослинної олії, меду й цукру, ксантанової камеді, декстрину й етилового спирту, амілази, що слугує для виробництва синтетичних тканин. З качанів отримують фурфурол, потрібний у виробництві синтетичних смол та інших хімічних матеріалів. Останнім часом збільшилась її частка у світовому виробництві біопалива та біогазу.
Кукурудза, як би там не було, є однією з провідних культур у нашій сівозміні. Як краще зберегти потенціал урожайності й прибутковості культури на початкових етапах росту, попри всі виклики, на які наражаються агровиробники? Ґрунтовній відповіді на це запитання було присвячено вебінар «Самміт-Агро Юкрейн» «КУКУРУДЗА-2023. Ключові аспекти захисту для формування високого врожаю»
Незважаючи на труднощі, на які наразилися українські агровиробники в сезоні 2022 року, виробництво зерна кукурудзи лишає за собою домінантну роль у структурі зернового господарства України.
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...