Науково-практичні дослідження, що проводить на полях ПСП «Злагода» його директор Олександр Яблонський, відомі вже далеко за межами Рівненській області. Кілька років тому керівник господарства впровадив на своїх полях без перебільшення революційну на той час технологію обробітку ґрунту, внесення мінеральних добрив і сівби. Технологія ґрунтується на смуговому обробітку із застосуванням рідких багатокомпонентних мінеральних добрив. Сьогодні за цією технологією успішно працюють десятки вітчизняних агровиробників у різних регіонах. ПСП «Злагода» стало своєрідною лабораторією інноваційних рішень, що їх напрацьовують разом із провідними українськими та американськими фахівцями.
Господарство «ДП «Зернятко», розташоване у Менському районі на Чернігівщині, наразі обробляє близько 8400 га. Однією з основних культур є кукурудза, яку вирощують на площі 2500 га. Для агровиробників ця культура не є новою, проте багатьом не вдається отримати урожай, близький до потенційного. Як за допомогою нехитрих та аргументованих агроприйомів можна отримувати високі врожаї, ми дізнавалися у співвласника господарства Сергія В’ялого.
В Україні поступово набуває популярності американська технологія вирощування кукурудзи у сівозміні із соєю. Її суть полягає у чергуванні обох культур на полі через рік.
Важливе значення в підвищенні врожайності гречки має підживлення мінеральними добривами. Унесення мінеральних добрив забезпечує таку саму прибавку врожайності, як решта чинників разом узяті.
У боротьбі із захворюваннями кукурудзи важливе значення мають агротехнічні заходи, спрямовані на відчутне зменшення резервацій інфекції і підвищення стійкості рослин проти хвороб. До них належать: дотримання правильних сівозмін, строків сівби тощо. Основними заходами в боротьбі з сажковими хворобами є сівозміна з науково обґрунтованим чергуванням культур.
З появою сходів кукурудзи на фоні більш-менш достатньої вологи у грунті, агроном отримує змогу застосувати додаткові інструменти підвищення врожайності посівів цієї культури. Мова перш за все про азотне підживлення рослин міжрядним способом.
На рівень зернової та кормової продуктивності гібридів кукурудзи добре впливає зрошення, а також застосування не лише мінеральних та органічних добрив, а й мікроелементів у вигляді комплексних мікродобрив і ростостимулювальних речовин.
«Королева полів» попоїсти навіть дуже любить. Надто, коли йдеться про інтенсивну технологію вирощування з кількома вчасними дощами. Більшість аграріїв, які вирощують цю культуру в зоні Лісостепу, орієнтуються на золоту середину, розраховуючи внесення міндобрив у діючій речовині на орієнтовні 10 т/га. Усе склалося з погодою, як минулого року, — і маємо усі 130 ц/га, а то й 150 ц/га у сухому заліку. Не дуже склалося — все одно частина добрив не пропаде. Хоча… Це далеко не очевидно, і справжнє мистецтво вирощувати кукурудзу в сучасних кліматичних умовах означає багато в чому раціональне управління мінеральним живленням цієї культури. Про нього й поговоримо.
На польову схожість насіння, дружність, своєчасність сходів і врешті на формування оптимальної густоти насадження рослин кукурудзи великий вплив мають строки сівби.
Збільшення посівних площ під кукурудзу та інтенсифікація технології вирощування цієї культури, поза сумнівами, сприяють активному поширенню різноманітних захворювань. Причому перелік найбільш небезпечних захворювань кукурудзи може змінюватися в залежності від регіону і структури сівозміни. Проте найпоширенішими і небезпечними захворюваннями вважаються кореневі і стеблові гнилі, фузаріоз качана та пухирчаста сажка. Рідше зустрічаються іржа та гельмінтоспоріоз.
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...