- Деталі
- Бобові
- 1650
Здатність бобових культур фіксувати та залишати в грунті атмосферний азот, є чи не головним аргументом за те, аби щороку висівати горох чи сою, незважаючи на кліматичні чи цінові коливання.
Здатність бобових культур фіксувати та залишати в грунті атмосферний азот, є чи не головним аргументом за те, аби щороку висівати горох чи сою, незважаючи на кліматичні чи цінові коливання.
Люпин як бобова сільськогосподарська культура потребує ретельної уваги агрономів і фермерів. У сівозміні господарства ця культура покращує ґрунти, сприяє просторовій ізоляції проти шкідників та бур’янів. Однак люпин уражається низкою хвороб, що можуть завдавати значної шкоди посівам. Рекомендуємо звернути увагу аграріїв на захист від них.
Соя насправді є досить вимогливою не лише до наявності у достатній кількості макро- та мікроелементів, але й часу та способу їх внесення. Достатньо сказати, що для формування однієї лише тони насіння сої необхідно близько 75–90 кг азоту, 15–20 кг фосфору, 30–40 кг калію, 8–10 кг магнію та 18–20 кг кальцію.
Завдяки включенню до сівозміни озимого гороху підстраховуємося від нестачі вологи у квітні — травні й отримуємо доброго попередника під наступні культури
Одна з головних проблем під час вирощування сої — вибрати якісний гербіцидний захист. Нині господарства, які інтенсивно вирощують цю культуру, надають перевагу комбінованій системі боротьби з бур’янами, тобто застосуванню ґрунтових і посходових гербіцидів.
Спосіб основного обробітку ґрунту залежить від таких основних факторів: ґрунтові й кліматичні умови, культура-попередник, видовий склад бур’янів тощо. Тому кожен виробничник обирає його на свій розсуд. Щодо цього є багато рекомендацій. Спираючись на них, можна розробити власну технологію основного обробітку ґрунту для конкретного випадку.
Використання добрив для сої є специфічним, враховуючи її біологічну здатність використовувати атмосферний азот за допомогою симбіозу із бульбочковими бактеріями-азот-фіксаторами та поглинати фосфор із важкодоступних сполук з ґрунту. Ефективність добрив залежить від типу, родючості ґрунту, вмісту в ньому доступних форм елементів живлення, кислотності ґрунтового розчину, активності біологічної азотфіксації, сортової реакції на добрива, видів добрив, погодних умов та інших факторів.
Під час вирощування сої найактуальнішим питанням для агровиробників є застосування гербіцидів. Не менш важливим залишається і контроль хвороб і шкідників на сої, які також можуть істотно знижувати врожайність цієї бобової культури.
Українські аграрії почали вирощувати озимий горох всього кілька років тому. Оскільки культура відносно нова, мало хто з виробників володіє достатньою інформацією про її переваги та особливості вирощування. Ця культура може конкурувати з традиційними озимими культурами.
Останніми роками соя в Україні вважається однією із найбільш нестабільних в плані вирощування сільгоспкультур. Це водночас тепло- та вологолюбна культура, котра гостро реагує на стресові умови вегетації. Перш за все дефіцит вологи в ключові фази розвитку, ґрунтову та повітряну посуху, а також пізні приморозки.