Оптимальними умовами для вегетації сої є велика кількість опадів, висока вологість повітря та комфортна температура. Тому серед розмаїття сортів сої в різних регіонах України слід обирати саме ті, які підходять під конкретні грунтово-кліматичні умови та забезпечити їх ефективну технологію вирощування.

Характеристики стиглості кожного сорту можуть варіюватися залежно від широти вирощування. Це особливо показово в Україні, де той самий сорт може вважатися як раннім у південних областях, такі і пізніх – у західних.

Тому бажано розглянути сукупні показники кількості опадів помісячно, що випадали впродовж останніх 7-8 років. Окремо - виділити кількість опадів, що випадали: а) в період із квітня по липень; б) в період із липня по вересень.

Тоді можна приблизно оцінити, які сорти за часом достигання покажуть себе найкраще і матимуть шанс отримати якусь вологу в критично важливі періоди розвитку.

Адже якщо левова частка опадів найчастіше припадає на період до початку липня, то доцільно сіяти винятково ранні сорти. Якщо ж опади розподілено більш-менш рівномірно, тоді є сенс випробувати різні за термінами дозрівання сорти.

_______________________

Ключові ознаки вибору сортів - стійкість до нематоди, до склеротиніозу, до розтріскування тощо

_______________________

Саме кількість і періодичність опадів, а також ступінь посухостійкості сорту на сьогоднішній день є головним стримуючим фактором вирощування цієї культури. Серед ключових критеріїв також стійкість до вилягання, і висоту рослин, які беручи до уваги особливості дозрівання та збирання сої виходять на перший план.

Також варто перерахувати інші ключові ознаки вибору сортів - стійкість до нематоди, до склеротиніозу, до розтріскування тощо. Можуть бути актуальними і показники вмісту білку та олії у насінні.

Варто також звертати увагу на середню вагу 1000 насінин, притаманну кожному сорту. Великі важкі насінини краще забезпечують більшу кількість поживних речовин майбутній рослині у відповідальний період проростання та стартового розвитку сходів.

Бажано запровадити на полях господарства власне випробування тих сортів сої, які теоретично підходять під особливості регіону, висадивши декілька з них на невеликій площі. Таким чином можна буде дізнатися про їх реальні особливості.

Не слід забувати і про оптимальне співвідношення поміж ранньо-, середньо- та пізньостиглими сортами в структурі посівів сої господарства, якщо це дозволяють кліматичні умови. Господарство спочатку збере ранню, потім середньостиглу сою, а після того візьметься за достиглі пізні сорти сої.

Нагадаємо, що сорти сої розподіляються за типами росту: детермінантним, індетермінантним чи напівдетермінантним. Індетермінантний ріст сої пов'язаний з поступовим ростом, цвітінням рослини і утворенням бобів, які розтягнуті в часі, що дає можливість пройти рослини засушливі умови розвитку і утворити боби в інший час. Зменшуються ризики повної втрати врожаю через несприятливі умови, а саме - посуху. При цьому зростають ризики вилягання саме у такої сої.

_______________________

Оскільки ранні та ультраранні сорти сої переважно не гілкуються, тому для них рекомендована підвищена густота сівби, аніж для середніх і пізніх сортів

_______________________

Детермінантний ріст сої пов'язаний з досягненням рослини її максимальної висоти і одночасним цвітінням квіток сої по всій рослині.

Напівдетермінантний ріст сої це поєднання ознак обох вказаних вище типів росту – індетермінантного та детермінантного.

Багато чого залежить від густоти сівби різних сортів та ширини їх міжрядь. Оскільки ранні та ультраранні сорти сої переважно не гілкуються, тому для них рекомендована підвищена густота сівби, аніж для середніх і пізніх сортів.

Середні і пізні сорти краще гілкуються, і тут необхідно звертати увагу на особливість сорту, а отже і на густоту сівби.

Для ранніх ультраранніх сортів сої рекомендовано традиційний висів з міжряддям 12,5-18 см, а для середніх і пізніх сортів міжряддя повинно бути ширшим – приблизно 20-35 см. Чим краще гілкується рослина, тим ширшим має бути міжряддя.

Василь Черкас

Товарний кредит для аграріїв — стратегія...

Українському агровиробникові розслаблятися немає коли: кожен новий сезон приносить нові виклики,...

Глибокорозпушувач — важливий інструмент

За останнє десятиліття в Україні спостерігалося доволі значне зацікавлення аграріїв...

MASCHIO GASPARDO: оптимізувати всі процеси для...

Провідний італійський виробник сільгоспмашин представив на Дні поля УКАБ — 2024 низку справді...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

44356
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

30671
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

17044
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.