Кукурудза має надзвичайно високий продуктивний потенціал, тому вважається однією з найважливіших культур у сучасному землеробстві. Це зумовлено її морфобіологічними ознаками, які визначають пристосувальні реакції на умови вирощування, забезпечують ефективне використання поживних речовин, вологи та енергії сонця.
Фунгіциди на кукурудзі — це далеко не забаганка. Принаймні, коли йдеться про світову тенденцію. Все більше фермерів ставляться до фунгіцидного захисту як до важливого інструменту керування здоров’ям посівів. Поготів деякі препарати мають не лише фітосанітарний, а й фізіологічний ефект, тобто покращують загальний стан рослини. В Україні зі зрозумілих причин ситуація з упровадженням сучасних фунгіцидних технологій складніша. Однак контроль грибних хвороб на кукурудзі теж стає все актуальнішим
Контроль засміченості поля — це завжди важливий аспект агротехнічних заходів. Часом навіть визначальний. Особливо це стосується кукурудзи на ранніх етапах росту, коли вона дуже уразлива до конкуренції з боку бур’янів. І тут слід розглянути й урахувати низку чинників, мінімізувати чисельні ризики, які можуть звести нанівець ефективність посходового обприскування
Найінтенсивніше надходження основних елементів живлення у рослин ячменю ярого відбувається впродовж досить короткого проміжку часу — від фази кущіння до колосіння (26–28 діб). За цей період рослини споживають 42–46% азоту, 61–64 — фосфору і 64–74% калію
Протягом останніх двох років, періоду війни в Україні, спостерігається тенденція до зменшення площ під кукурудзою внаслідок багатьох викликів, таких як високі витрати на просушування, підвищення вартості логістики, блокування морських портів і низька внутрішня ціна на зерно. 2023 року ці чинники призвели до суттєвого зменшення площ, відведених під кукурудзу в Україні — з 4623,7 тис. до 4055,2 тис. гектарів (приблизно на 15%). Отже, оглядаючи важкий сезон 2023 року, слід зазначити такі основні аспекти: площа під кукурудзою 2023 року зменшилась на 15% проти 2022 року, орієнтовна площа — 4,05 млн гектарів.
Критерієм цінності гібридів кукурудзи є їхня здатність забезпечувати високу прибутковість. Для досягнення цієї мети аграрії віддають перевагу генотипам, які мають високу адаптивну здатність, забезпечують високу стабільну врожайність і добре реагують на покращення умов росту й розвитку. Саме за такими напрямами ведуть розвиток генотипів і селекцію кукурудзи в компанії «Сингента».
Мікроелементний бум — характерна прикмета сучасного сільського господарства. Принаймні, якщо судити за кількістю публікацій на цю тему. Деякі фахівці взагалі не бачать можливості високопродуктивного вирощування низки культур без широкого застосування мікроелементів. Це стосується і кукурудзи. Хоча на практиці все далеко не так елементарно й однозначно
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...