Посівна кампанія ярих культур вже розпочалася. Тому, якщо ще не встигли до неї підготуватися, маєте можливість зробити це найближчим часом. А оскільки основою майбутньої врожайності є здорове та якісне насіння, вчені Ukravit Institute рекомендують тим, хто планує сіяти кукурудзу, перед придбанням дослідити посівмат в лабораторних умовах.

На тлі суттєвого підвищення виробничих витрат на вирощування культур аграрій прагне на 100% впевнитись, що кожен елемент виробничого процесу вартий витрачених на нього коштів, – зазначає керівник агробіологічної лабораторії Володимир Конограй. – За даними досліджень, проведених нашими фахівцями у 2023 році, 61% насіння кукурудзи мало схожість нижче 92%. Спираючись на ДСТУ 2240-93 «Насіння сільськогосподарських культур. Сортові та посівні якості», при висіві такого посівного матеріалу необхідно коригувати норму посіву. Тому я рекомендую обов’язково дослідити посівний матеріал на якісні показники. Лабораторне дослідження дасть точне уявлення про важливі критерії якості насіння, що прямо впливають на майбутній рівень врожайності культури».

Основний показник якості посівного матеріалу кукурудзи, відзначає Володимир, – схожість. Вона являє собою здатність насіння дати сходи за оптимальних умов. За низького відсотка цього показника посіви будуть зрідженими.

Важливо розуміти, наголошує експерт, що схожість посівного матеріалу буває лабораторна та польова. Відповідно, перша визначається пророщуванням в лабораторних умовах згідно ДСТУ 4138-2002, а друга – в польових умовах. Польова схожість в будь-якому випадку різнитиметься від лабораторної і буде нижчою через вплив погодних умов на період висіву та проростання. Крім того, на різницю лабораторної та польової схожості можуть впливати й умови зберігання посівного матеріалу – на них можуть діяти понижені температури та їх перепади , підвищена вологість тощо, які здатні суттєво знизити показники схожості.

Не менш важливим показником є енергія проростання, що характеризує відсоток насіння, яке здатне прорости в оптимальних умовах. Цей показник відповідає за рівномірність появи сходів та подальшого розвитку рослин кукурудзи. Дослідивши схожість та енергію проростання посівного матеріалу, фахівці Ukravit Institute допоможуть скоригувати норми та глибину висіву, а також, за потреби, обрати відповідні стимулюючі препарати.

Читайте також: Протидія весняним стресам

Також ретельного дослідження потребують такі показники, як маса 1000 насінин, вирівняність, чистота насіння та його вологість. Маса тисячі насінин характеризує крупність та виповненість посівного матеріалу і наявність в ньому необхідних поживних речовин, вирівняність – ступінь однорідності за розміром чи іншими ознаками, чистота – відсоток власне насіння кукурудзи у зразку, вологість – вміст вільної вологи в насінні. Останній показник, зокрема, є досить важливим при зберіганні посівного матеріалу, оскільки без зниження посівних якостей воно можливе лише за певного відсотка вологості (для зернових культур – не більше 15%).

Окреме питання – перевірка посівного матеріалу кукурудзи на зараженість фітопатогенами. Адже стерильного насіння не буває – навіть якщо під час вирощування були проведені всі заходи для захисту культури. Крім того, збудники хвороб розвиваються також під час зберігання насіння. З огляду на виявлених на насінні збудників фахівці Ukravit Institute надають рекомендації, який протруйник та в яких нормах застосувати, щоб отримати якісні, здорові сходи.

Крім того, хоч сьогодні все насіння продається вже протруєним, не зайвим буде перевірити якість протруєння. Адже що за протруйник був використаний, та в якій кількості він є на насінині, достовірно можуть сказати тільки спеціалісти лабораторії хромато-мас-спектрометрії. Завдяки дослідженню цього показника ви будете на 100% певні, що сходи кукурудзи отримають надійний захист на початкових етапах росту та розвитку.

Отже, обов’язково перевіряйте посівний матеріал кукурудзи перед купівлею на цей комплекс показників, наголошує Володимир Конограй, а також завжди співпрацюйте з перевіреними постачальниками: так ви убезпечите себе від ризику натрапити на неякісне насіння та вбережетесь від фінансових збитків.

Віталій Ільченко: «Українські компанії повинні...

В Ukravit не чекають на закінчення війни, а фокусуються на роботі, щоб розвиватися й фінансово...

Заробити на сушарці

Наявність ефективного зерносушильного комплексу в господарстві дає змогу не лише суттєво заощадити...

Галина Борачок: «Для Аграрного сектору пріоритет...

Як перетворити філію заводу профнастилу й сандвіч-панелей на надійного партнера агронапряму й...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

43240
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

30138
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

16632
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.