Протягом останнього місяця озимі культури перебувають у стані зимового спокою. Умови для перезимівлі озимих культур були сприятливими.

Про це інформує пресслужба НААН.

Проте, внаслідок підвищення температурного режиму у південних областях спостерігалось деяке відновлення вегетації, що призвело до витрачання цукрів у вузлах кущіння, яке в свою чергу знижує морозо- і зимостійкість рослин та загрожує успішній перезимівлі посівів.

Читайте також: Кавунова редька: плюси нового овочу

За даними Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН (Львівська область) вміст розчинних вуглеводів у вузлах кущіння пшениці озимої оптимального строку сівби (22.09) станом на 2 лютого становив 16,5-16,7%, у листках – 19,5-19,7% , що є низьким показником і свідчить про значні їх витрати.

Інституту зрошуваного землеробства НААН (Херсонська область) повідомляє, що станом на 25 січня вміст цукрів у вузлах кущіння пшениці озимої, залежно від строків сівби і сорту, становив 34-44%, ячменю озимого за оптимального строку сівби – 38%, ріпаку озимого на зрошені – 29%.

ННЦ «Інститут землеробства НААН» (Київська область) зазначає, що вміст цукрів, залежно від культури та сорту, коливався в межах від 15 до 26% на суху речовину. За результатами відрощування монолітів науковцями Інституту рослинництва імені В. Я. Юр’єва НААН станом на 1-3 лютого життєздатність посівів озимих зернових культур висока і становить для пшениці м’якої озимої 93-98% (для сортів з середнім рівнем стійкості 82-88%), для тритикале озимого – 94-98%, для жита озимого – 96-99% життєздатних рослин.

За даними Інституту сільського господарства Степу НААН з полів центральної частини Кіровоградської області 22 січня 2021 року, за період перезимівлі, що вже відбувся, значної загибелі та пошкоджень рослин пшениці озимої не виявлено. У більшості зразків рослини у всіх пробах відросли. Лише у ячменю озимого, зрідженість у зразках у фазі «кущіння» не перевищувала 5%.

«Ситуація, яка складається на сьогоднішній день на посівах озимих зернових культур, вимагає оперативного і чіткого оцінювання їх стану до кінця перезимівлі, що надасть можливість вчасно провести необхідні заходи з догляду за ними. Рекомендується крім загальноприйнятих строків відбору додатково відбирати зразки для визначення життєздатності рослин після різких змін погодних умов (кожен раз після глибоких відлиг та сильних морозів)», – говорять фахівці.

Зазначається, що наступний загальноприйнятий термін відбирання монолітів для визначення життєздатності озимих культур – 23 лютого. При визначенні життєздатності рослин особливу увагу необхідно звернути на стан конусів наростання та кореневої системи, температурний режим на глибині залягання вузлів кущіння, появу і поширення хвороб.

Фітосанітарний стан посівів озимих зернових культур переважно добрий. Проте, на час припинення осінньої вегетації на листових пластинках ячменю озимого спостерігався розвиток гельмінтоспоріозу. Поширеність мишовидних гризунів в умовах цього року незначна і не перевищує ЕПШ.

Що слід урахувати для успішного захисту...

Контроль засміченості поля — це завжди важливий аспект агротехнічних заходів. Часом навіть...

Один AXION — добре, але три — краще!

Чому ПП «Агроспаське» придбало вже третій трактор CLAAS AXION 950 і придивляється до іншої техніки...

Елеватор — гра в довгу

Елеваторний комплекс — великий інвестиційний проєкт, який зазвичай будують стадійно: раз на кілька...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

39614
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

27978
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14787
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.