
Аби картопля була рентабельною
- Деталі
- Картоплярство
- 1452
Рентабельність промислового картоплярства в Україні складається з різних чинників. Вартість вирощування картоплі, врожайність, витрати на збирання й зберігання картоплі, вартість збуту урожаю, а також витрати на рекламу та маркетинг.
З одного боку, українські фермери витрачають на вирощування картоплі витрачають менше, ніж у країнах Європейського Союзу. Українські картоплярі можуть отримувати й непогану врожайність, що сприяє збільшенню рентабельності вирощування картоплі. Крім того, Україна має відносно багаті ґрунти, що забезпечує високу якість картоплі, що може сприяти збільшенню вартості продукції.
З іншого боку, картопля потребує інвестицій в хорошу насінневу картоплю, в техніку, добрива. Дуже важливим моментом є сучасне картоплесховище, якими в Україні може похизуватися далеко не кожне господарство, що займається картоплею. Ще один момент - полив картоплі, який гарантує врожай у певних регіонах України.
Отже, виходячи з усього сказаного, з цього рівня капіталомісткості, можна оцінити рентабельність вирощування картоплі в 40-60 %. Проте є можливість досягти набагато більших результатів. Якщо фермер вирішив поставити все на картоплю, то слід розраховувати, що його вкладення окуплять через років п’ять, а то й більше. У цій справі не можливо оцінити успіх по одному окремо взятому року, адже умови бувають різними, та й ціна від сезону до сезону коливається дуже сильно.
Українська картопля поза конкуренцією
Товарна картопля з українських ланів практично повністю продається на ринках, набагато менше йде у торговельні мережі, через які проходить близько 6 млн щорічно. Лише невелика частка у роздрібні мережі потрапляє у вигляді фасованого товару - не більше 15 % від загального обсягу.
Імпортна продукція також потрапляє на полиці наших магазинів. Зазвичай це спостерігається у ті роки, коли в Україні буває неврожай картоплі. Тут у пригоді стають такі країни як Нідерланди, Польща та Єгипет. При чому продукція останнього потрапляє до нас зазвичай в лютому і маркується як “молода”.
Більша рентабельність залежить від напрямку
Але товарна картопля - це не єдиний варіант збуту вирощеної продукції. Непоганим варіантом є вирощування картоплі на крохмаль або для спиртзаводів. Деякі господарства укладають договори з такими компаніями як “МакДоналдс” для вирощування продукції для картоплі фрі, або з виробниками чипсів для вирощування картоплі на чипси. Звичайно, агротехніка картоплі цих напрямків різниця від вирощування звичайної товарної продукції. Важливим тут є не лише підбір сортів, але й полив впродовж вегетаційного періоду. Це трохи збільшує витрати на вирощування, але з лишком покривається ціною на такий товар.
Проте слід розуміти, що ринок переробки картоплі в Україні становить не більше 200 тис. тонн на рік. А це означає, що є куди рости, він неодмінно збільшуватиметься.
Що ми вирощуємо
Після того, як фермер вирішився з напрямком вирощування картоплі, слід подбати про належний сортимент, який приноситиме на його полях хороші результати.
Досвічені картоплярі рекомендують вирощувати лише ті сорти, які значаться у Державному реєстрі сортів рослин України. Але на практиці закупити партію українського якісного насіння в промислових обсягах – справа не проста.
А тому фермери звертаються до пропозицій голландських або німецьких селекціонерів. До повномасштабної агресії фермерів в основному цікавили смакові якості сортів картоплі. Цікавились також сортами, призначеними лише для варіння, або лише для смаження. Нині ж головна мета для всіх – отримати врожай. А тому й вимоги до сортів спростилися: картопля має бути посухостійкою та врожайною.
Ці сорти картоплі заслужено стали лідерами не лише в нас, але й у всьому світі. Нині вони вважаються одними з найбільш високоврожайних. А крім цього вони добре підходять для українських ланів, адже їх виводили для помірного клімату північних регіонів.
Як і чим ми вирощуємо
Загалом на ринку сприятлива ситуація для картоплярів-початківців. Щоб отримати гарний врожай картоплі треба буде дати принаймні базові норми калійних добрив і NPK, а перед посадкою - не забути обробити інсектицидами.
Однак, якщо ми говоримо про підвищення рентабельності, то тут слід розуміти, що прості методи дають посередні результати. Картопля – це технологічна культура, а отже її вирощування потребує специфічної машинерії, яка може обійтися в копієчку.
Тут можна трохи зекономити, взявши техніку в оренду – як це роблять з картоплесаджалками.
Де ми зберігаємо картоплю
Проблемне питання для українських картоплярів - сучасне картоплесховище. Зрозуміло, що без цього про жодну вищу рентабельність говорити не приходиться. Бульби дуже чутливі до умов зберігання. Звичайно, можна використовувати старі сховища. Однак і в цьому разі дуже важливо подбати про їхнє переоснащення. Адже легко перетворити на купу гнилля будь-який гарний врожай.
Через брак картоплесховищ український фермер часто змушений продавати картоплю одразу по збиранню врожаю – і то за ціною, значно нижчою, на яку він розраховував. Нині в Україні понад 80 % ринкової продукції картоплярства зберігається в неналежних умовах. І лише 4-5% припадає на сховища з належним охолодженням.
У середньому втрати через проблеми зі зберіганням складають з року на рік 4 млн т. Тут є над чим працювати та збільшувати рентабельність вирощування картоплі.