В історії землеробства зелене добриво відоме більш як 3 тис. років. У перекладі з латинської мови «сидерація» тлумачиться як «променевий», тобто добриво, яке можна одержати шляхом перетворення сонячної енергії зеленими рослинами. Це санітар ґрунту.
Знання діагностичних ознак хвороб на культурі й біологічні особливості їх збудників дадуть можливість товаровиробникам звести до невідчутного економічного рівня їх шкідливий вплив на рослини
Значні втрати й недобори врожаю вівса спричиняють хвороби різної етіології: грибні, бактеріальні та вірусні. Знання діагностичних ознак хвороб на культурі та біологічні особливості їх збудників дадуть можливість товаровиробникам звести до невідчутного економічного рівня їх шкідливий вплив на рослини
Значної шкоди квасолі завдають бактеріальні хвороби — бура бактеріальна плямистість, кутаста бактеріальна плямистість, дрібна коричнева плямистість, рожева плямистість, іржаво-бура плямистість, які суттєво знижують як продуктивність рослин, так і якість врожаю. Розвиток хвороб на рослинах призводить до зрідження посівів культури, випадання сходів, погіршення товарних і посівних якостей насіння, зменшення надземної маси рослин
Через повільний ріст у початковий період розвитку в перші 30–40 днів вегетації рослини сорго значною мірою пригнічують бур’яни. Тому одним із перших агротехнічних заходів є боронування посівів за 4–5 діб до появи сходів, коли паростки сорго ще на глибині 3–4 см від поверхні ґрунту, а сходи бур’янів (70–80%) легко знищити зубами борін. Залежно від стану ґрунту і розмірів паростків борони мають бути легкими або середніми з тиском 0,6–0,9 кг на зуб борони.
Сівозміна переважної більшості фермерських господарств у південних областях України, по суті, складається із двох-трьох культур. Це всюдисущий соняшник, озима пшениця та ячмінь, зрідка – горох. Агровиробники степової зони стають заручниками дефіциту вологи, будучи змушеними із року в рік чергувати соняшник та озиму пшеницю. Це негативно відображається на фітосанітарному стані грунтів і зрештою, на кінцевій рентабельності рослинництва.
Сорго вирізняється високою жаро- та посухостійкістю. На формування одиниці речовини культура використовує в 1,5–2 рази менше води, ніж інші зернові культури
Сьогодні, Україна не може похвалитися ні рекордами з урожайності, ні обсягами експорту часнику. Більше того, велика аграрна держава регулярно закуповує його в Китаї, Іспанії, Єгипті. Та попри таку сумну статистику, сьогодні є великий попит на часник як на внутрішньому ринку, так і на ринку Європи. За твердженням практиків – часник – це культура, яка здатна давати до мільйону гривень з гектару.
За промислової технології вирощування врожайність квасолі може досягати 25 ц/га і вище. При цьому вартість 1 тони продукції може становити понад 900 доларів США. Відповідно, дотримання ефективної технології вирощування квасолі забезпечить дуже непогану рентабельність – від 800 до 1000 доларів на 1 га. Інша річ, що квасоля є нішевою культурою, а отже, більшість агрономів не мають досвіду її вирощування.
Вирощування троянд на зріз, на мою думку, це не тільки прибутковий, але і дуже цікавий бізнес. Щоб троянди радували вас не лише влітку, а й взимку, без якісної теплиці не обійтися. У теплиці троянди вирощують в основному на продаж. Найбільшими виробниками в світі є Нідерланди, Еквадор, Колумбія, Кенія і Ефіопія. Масштаб світового ринку зрізаних квітів великий і продовжує рости.
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...