Через війну є перешкоди експорту аграрної продукції морськими шляхами. Додає проблем і заборона імпорту в країни Європи. Через це відбувається падіння ціни на внутрішньому ринку. Як наслідок, рентабельність агробізнесу падає. Багато аграріїв стають збитковими, особливо ті, що не мають власної переробки чи тваринництва. З точки зору банківського кредитування 2024 рік буде ще гіршим, ніж 2023. Збільшуватиметься кількість клієнтів, які не зможуть вчасно погасити попередні кредити, щоб отримати нові. Банківський бізнес заточений на видачу коштів, які в подальшому мають бути повернені. Якщо у господарства є труднощі з погашенням кредитів минулих років, то потрібно ініціювати реструктуризацію боргу. Треба відкрито йти на відверту розмову з банком, і ні в якому разі не заходити в судові тяжби та не ховатися від кредитної установи. Коли аграрій нормально співпрацює з банком, банк завжди піде на зустріч клієнту. Краще знаходитися на реструктуризації, а не в прострочці. Незаплямована кредитна історія – можливість кредитуватись знову. Про особливості банківського кредитування в поточному та наступному році розповів у інтерв’ю Агробізнес Сьогодні радник з питань доступу до фінансування програми USAID АGRO Микола Волков.
Зміна клімату й потреба в оптимальному використанні вологи диктує умови для аграріїв змінювати технології обробітку ґрунтів. Безумовний пріоритет серед них належить технології мінімального обробітку ґрунтів, що нині мають широкий спектр технічних можливостей для практичного застосування. Одними з яких є технологія strip-till і verti-till. Тому дуже актуальною була демонстрація агрегатів для цих технологій компанією «УАПК» на польовій демонстрації «Битва агротитанів — 2023», що відбулася нещодавно на Київщині
Власники ТМ «Тарпан», основне виробництво крафтової продукції яких зосереджено в Яготинському районі на Київщині, намагаються зробити цей бренд спільною парасолькою для товарів, що виробляють ветерани війни. Після поверненні до буденного життя, вони зможуть активно будувати свою справу. Попри складні часи та низьку купівельну спроможність населення, українські покупців переважно порядні і чесні люди. Це створює дуже комфортні умови для роботи. Виробники намагаються відплатити їм тією ж монетою і пропонують надзвичайно якісну продукцію, нижчі ціни та бездоганний сервіс. А за два роки планують продавати не лише в Україні, але й поза її межами.
Шведський виробник на польовій презентації в Австрії елегантно продемонстрував революційні рішення у сфері обробітку та сівби, яких потребують фермери усього світу
Сою називають найприбутковішою культурою сезону в Україні. Не менш значуща вона і для європейських виробників. І вибір сорту — одне з найважливіших рішень, у вирощуванні культури. Адже це передумова для створення високої доданої вартості завдяки високій і стабільній врожайності зерна належної якості. Місцеві фермери зазвичай послуговуються низкою критеріїв у виборі насіння для конкретних умов вирощування
Озиму пшеницю люди вирощують вже тисячі років. Тому цю культуру вважають однією із найбільш знайомих для агронома. Однак у жодному разі не можна говорити, що озимину вирощувати просто. Поготів, якщо йдеться про територію України, яка з кожним роком зазнає відчутних кліматичних змін
На початку вересня 2023 року родинне сільгоспмашинобудівне підприємство PÖTTINGER, розташоване в австрійському Гріскірхені, вкотре продемонструвало, завдяки чому воно стрімко завойовує довіру аграріїв усього світу
Мабуть, жодне українське господарство не обходиться в своїй роботі без дискової борони. Такі агрегати потрібні скрізь і всюди для виконання широкого спектру завдань – від мілкого лущення стерні – і до повноцінного передпосівного чи навіть основного обробітку. І вдалий вибір «дисків» може бути визначальним для фінансових результатів кожного агровиробника.
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...