Українські фермери можуть отримати вуглецевий сертифікат та кошти від Міжнародної фінансової корпорації, довівши документально, що землеробство є вуглецеве. 

Вітчизняні фермери, які використовують технологію мінімального обробітку ґрунту та практикують елементи точного землеробства, можуть взяти участь у 2022 році у проєкті від Міжнародної фінансової корпорації та отримати додаткові кошти. Про це розповів консультант з кліматично-орієнтованого сільського господарства IFC Володимир Нехай. 

За його словами, при використанні технології ноу-тілл та при точному землеробстві аграрії вже мають суттєву економію на паливі, добривах, насінні та пестицидах. Крім того, вони зменшують викиди парникових газів у атмосферу планети. А покривні культури поглинають вуглець з повітря і концентрують його в ґрунті. Відтепер фермери можуть отримати і вуглецевий сертифікат, а в підсумки – ще й гроші. Потрібно лише звернутися до Міжнародної фінансової корпорації та довести, що землеробство є вуглецеве. 

«Фермеру треба надати базові дані, що він робив у своєму господарстві останні п’ять років: які сільгоспкультури вирощував, яка була сівозміна та добрива. Далі фіксуємо відправну точку і він починає застосовувати одну із цих практик: ноу-тілл, покривні культури, точне землеробство. На кінець сезону проводимо ще одні заміри органічного вуглецю в ґрунті. Визначаємо скільки його секвестровано. Видаємо сертифікат, а потім за нього ще й гроші. В аграріїв є унікальний шанс зробити добру справу для екології. При цьому покращити якість ґрунту та знизити витрати на виробництво продукції», - переконаний Володимир Нехай.

Він також додав, що на карбонові кредити є попит у світі. Ринок тільки починає розвиватися. В США, наприклад, тільки торік розпочалася ця практика. «Такі країни-виробники сільськогосподарської продукції як Північна і Південна Америка в більшості своїй використовують технології мінімального і нульового обробітку. Вони вже мають конкурентну перевагу, бо скоротили свої видатки. Економіка у них набагато краща, ніж у нас. Маємо долучатися до цієї технології», - переконаний консультант з кліматично-орієнтованого сільського господарства IFC.

В Україні поки що малий відсоток використання вуглецевого землеробства. Зараз маємо великий потенціал для розвитку в цьому напрямку.

Тетяна Ковальчук

Активний тоді, коли сходять бур’яни

Як зміни клімату впливають на ефективність ґрунтових гербіцидів у посівах кукурудзи Кліматичні...

KMZ Industries: рішуче дивимось у майбутнє

Наша зустріч із колегами з KMZ Industries — провідного виробника елеваторного обладнання України —...

Виставка інновацій

Враженнями від виставки AGRITECHNICA 2025 ділиться провідний експерт з цифровізації агросектору,...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1607
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61426
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38921
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.