Зазвичай виноград на зиму обрізають через 2-3 тижні після того, як з пагонів облетить листя.

Але у цьому процесі винограду можна нашкодити. Щоб цього не допустити, слід знати, які найпоширеніші помилки допускають садівники при обрізанні винограду.

Найкраще обрізати виноград, коли лоза припиняє дерев'яніти. На зиму слід залишити лише ту частину, яка здерев'яніла до заморозків.

Найпоширеніша помилка новачків ‒ страх обрізати верхні частини рослини. Але саме така обрізка дозволить зав'язатися новим, свіжим листкам. Якщо не обрізати верхню частину лози, вона почне стоншуватися, стане набагато густішою, а нові пагони перестануть з'являтися. Щоб урожай був гарним, після закінчення плодоношення потрібно видаляти з лози від 50 до 90% листя.

Часто недосвідчені садівники також видаляють не ті пагонів, які потрібно зрізати. Хтось вирізає лише старі пагони, залишаючи ті, що ще зможуть дати повноцінний урожай, інші роблять навпаки. Насправді ж краще видалити усі пагони, плодоношення яких закінчилось. Адже особливої користі від них наступного року вже не буде. Не варто залишати тонкі пагони, що не дозріли, які штучно згущують зелену масу винограду. Досвідчені садівники рекомендують залишати лише штамб із товстих багаторічних гілок із дрібними відростками.

Садівники іноді не знають, чи потрібно залишати на гілках пеньки. Досвідчені виноградарі кажуть, що все залежить від віку пагона. Якщо він зрілий, тоді пеньок залишати необхідно. Але довжина не повинна перевищувати 1 см. В інших випадках всі пеньки не тільки можна, але й потрібно обрізати. Якщо лоза однорічна та посадка проходить щорічно, то виноград обрізається повністю, щоб уникнути появи гнилі на залишених "хвостиках".

Ще одна помилка початківців полягає в недотриманні часу обрізання виноградної лози. Найневдаліші періоди для обрізки – весна та літо. Оптимальний час – пізня осінь.

Часто на винограді залишають пасинки. Але садівники називають їх "зайвим баластом". Він не лише загущує рослину, а й забирає поживні речовини. Тому залишати їх не можна в жодному разі. Пасинки видаляють обов'язково, щоб звільнити ресурси для дозрівання плодів.

Добре, якщо виноградна лоза пройде загартовування під час перших заморозків. Укривати її треба за температури понад мінус 5 градусів. Якщо зробити це раніше, усі природні процеси не встигнуть відбутися. Це може спричинити випрівання вічок, а також сплеск грибкових захворювань.

Найліпше лозу спочатку пригнути до землі, підготувати накриття, а вкривати виноград лише тоді, коли земля почне підмерзати. Для укриття винограду використовують солому, кукурудзиння, руберойд, брезент, гуму, спеціально виготовлені короби з дощок, можна нещільно обмотати поліетиленовою плівкою. Головне, аби в куща була змога «дихати», тобто має бути доступ повітря.

 

Пише gazeta.ua.

 

Чи виграє Укрзалізниця від здорожчання логістики...

Залізниця — головний гравець у логістичній системі України — планує ініціювати підвищення тарифів...

SONIQ ON – навісний посівний комплекс,...

Компанія BEDNAR представляє SONIQ ON – навісний посівний комплекс, розроблений з урахуванням вимог...

Як швидко опанувати технологію гранулювання

Сьогоднішні велика кількість компаній надають перевагу реставрації та модернізації наявного у них...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1323
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60642
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38285
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.