Популярною злаковою культурою забезпечують покупців переважно дрібні господарства. Великі аграрні холдинги в Україні повністю відмовилися від посівів гречки. Через брак державної підтримки, її вирощують здебільшого малі фермери та середні господарства.

Про це розповів виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий.

"Третину займають одноосібники. Це просто на городах селяни сіють гречку. Є в нас бабця, у неї гектар городу – там гречка, жито, картопля чи ще там щось. І міняє вона ці пропорції щороку. Ще третина – маленькі фермери, в яких 50-200 гектарів землі, а остання третина – середні господарства", – пояснює експерт.

При цьому через відсутність державної підтримки українські фермери постійно зменшують посіви під гречку. Але обсягів врожаю, збирання якого завершується, за умов збереження норм споживання має вистачити для забезпечення потреб населення. Тож дефіциту не буде.

"Рахується врожай просто: один гектар – це, умовно, тонна крупи. Засіяли більше 70 тисяч гектарів. 70 тисяч гектарів це приблизно 70 тисяч тонн крупи. Хоча врожайність насправді зараз приблизно 13 центнерів на гектар – це 1,3 тонни. Споживання – 3 кілограми крупи на людину. Помножте на 25 млн населення – це 75 тисяч тонн", – запевняє Громовий.

Водночас фахівець виділяє ще одну причину того, що гречка не цікавить великих виробників. За його словами, культура є найбільш рентабельною, тобто несе найнижчі ризики в культивуванні – і разом з тим приносить найменше доходу на один гектар. Тому гречку використовують невеликі виробники як "страхову культуру".

"Вона найбільш рентабельна й найдешевша у виробництві. Але малодоходна на гектар. Врожайність її – близько тонни на гектар, а вартість тонни зараз – близько 15 тисяч гривень. Так, у вас виходить 200% рентабельності або навіть більше. Але з кукурудзи чи ріпаку було б у 3-4 рази більше прибутку на гектар", – констатує Громовий.

 Читайте також :  Гречка може стати "золотою": міф чи реальність

 

 Пише unian.ua.

Як швидко опанувати технологію гранулювання

Сьогоднішні велика кількість компаній надають перевагу реставрації та модернізації наявного у них...

KUHN Multi Master 153: сила традицій і сучасних...

На аграрному ринку завжди цінуються машини, які поєднують надійність, продуманість деталей і...

76 га/день з урожайністю від 8 до 10 т!

Як показує себе на полях ТОВ «Фелікс Агро» — найпродуктивніший у світі та перший в Україні...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1286
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60558
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38232
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.