
Городник розповів, як приготувати компост із листя рівно за 18 днів
- Деталі
- Аграрні новини
- 135
Опале листя – ідеальна сировина для приготування компосту для удобрення ділянки. Розповідаємо, як значно пришвидшити процес дозрівання цього підживлення.
Компост – це натуральне добриво, яке роблять власними руками чи не всі дачники країни. Його легко отримати із рослинних залишків, опалого листя та харчових відходів натурального походження. Використання компосту на ділянці має чимало переваг. Зокрема, за допомогою такого підживлення ви можете покращити структуру ґрунту та зробити ділянку пухкою і приємною для рослин.
Хоча городники звикли, що компост готується довго, ви можете скоротити цей процес до 18 днів. Наступний метод показує найкращу швидкість завдяки підвищеній температурі в ямі. Купу важливо формувати шарами – спочатку викладіть 25 см листя, потім тонкий шар коров’ячого гною, а потім знову листя. Свіжий гній дає купі азот і запускає розігрів компосту до 50 градусів. У такій температурі листя розкладається набагато краще.
Головна задача приготування “теплого” компосту у жовтні – зберігання тепла. Для цього потрібно укрити купу старою ковдрою та плівкою, залишаючи невеликі отвори для повітря. Так ви можете утримати тепло навіть у нічні заморозки до -3-5 градусів. Перевертати купу потрібно 1 раз у тиждень, аби не витрачати дорогоцінне тепло. Поливати компост можна лише теплою водою і тільки за умови сильного висихання.
Вже на десятий день такого експерименту ви помітите, що об’єм компостної купи став вдвічі меншим, а на п’ятнадцятий день листя перетвориться у темну однорідну масу. На вісімнадцятий день у вас буде вже готовий компост, який можна використовувати.
Пише noviydoctor.com.