Городники кажуть, що осінь – це ледь не найкращий час, щоб подбати про виноград! Зараз є можливість закласти основу для щедрого врожаю солодких ягід.

Кущ залишиться здоровим, міцним і щедрим на великі й соковиті грона, якщо його правильно обрізати. Садіники розказали про кілька важливих правил обрізки, дотримуючись яких можна забезпечити собі гарний врожай смачних ягід винограду.

Першим ділом треба прибрати все зайве. З цього завжди починається обрізка будь-якої рослини. Тонкі пагони, завтовшки менше 5 мм, просто напросто не витримають морозів і лише забиратимуть сили в куща, тому їх треба обрізати без усілякого сумніву. Також треба обрізати усі хворі та недорозвинені лози. Пагони, що ростуть усередину куща або вниз до землі – туди ж, бо вони тільки загущують кущ.

На кожному рукаві треба залишити тільки 2-3 міцні лози, які виглядають абсолютно здоровими! Така чистка – це і є перший крок до міцного й здорового куща. А далі настає час формувати сучки заміщення. Це такі короткі пагони, які дадуть нові лози наступного року. На кожному рукаві оберіть найнижчу здорову лозу і обріжте її, залишаючи 2-3 бруньки від основи.

Наступний крок – створення стрілок плодоношення. Вище за сучки заміщення треба обрати міцну лозу і укоротити її залежно від сорту винограду. Для технічних сортів треба залишити близько 10 бруньок, а для столових – 10-12. Зріз робіть чистим й гострим секатором під кутом, відступивши 2 см від останньої бруньки.

Після обрізки лози треба акуратно розмістити на шпалері. Стрілки плодоношення треба кріпити горизонтально на висоті десь 60-70 см. А наостанок треба перевірити загальну картину: на кущі не варто залишати більше 30-40 плодових бруньок. Тоді рослина буде почуватиметься комфортно і даватиме вдосталь доброго врожаю.

Така техніка обрізки готує кущ до зими і забезпечує гарне провітрювання, зменшує ризик хвороб і допомагає ягодам накопичувати цукор. Спробуйте зробити обрізку саме так цьогоріч, щоб оцінити усі переваги цього способу. Успіхів!

 

 

Пише noviydoctor.com.

Модернізація як стратегія: як господарство на...

Одне з традиційних сільгосппідприємств на Вінниччині, засноване ще на початку 1990-х, пройшло шлях...

Трактор MF 8737 S — вправний середняк світу...

На сьогодні трактори є, і найближчим часом будуть, головним енергетичним засобом в аграрному...

Червоний комбайн для «зеленого» оператора

Максимальна продуктивність нового зернозбирального комбайна Case IH Axial-Flow 7260 оптимально...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1196
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

60246
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38038
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.