Одним із перспективних рішень у сільському господарстві є клітинне сільське господарство — біотехнологічні процеси виробництва їжі поза межами традиційного землеробства та тваринництва.

«Клітинне сільське господарство відіграє ключову роль у майбутній системі стійкого харчування», — зазначає співзасновниця RESPECTfarms Флорентіне Ціґловскі.

Організація розробляє бізнес-моделі, які залучатимуть фермерів як активних виробників у клітинному секторі. У Нідерландах планується створення першої пілотної ферми з вирощування культивованого м’яса, пише DLG.

Тваринництво протягом десятиліть забезпечувало продовольчу безпеку, але сьогодні зростає потреба в ефективнішому використанні природних ресурсів і скороченні викидів. Одним із рішень є міко-білок, що виробляється з грибного міцелію. Його можна отримувати на меншій площі та з мінімальними витратами ресурсів.

За словами професора Філіпа Бенца з Технічного університету Мюнхена, грибна біотехнологія може сприяти стабільності продовольчих постачань для дедалі більшого населення світу, водночас зменшуючи викиди парникових газів.

Клітинне сільське господарство дозволяє виробляти продукти тваринного походження без утримання чи забою тварин. Клітини вирощуються у біореакторах, що робить виробництво більш ресурсоефективним. Продукти з грибного міцелію (наприклад, від Kynda Biotech) виготовляються методом мікробної ферментації. Вони не належать до класичного клітинного виробництва, але базуються на споріднених біотехнологічних принципах.

Стартап Kynda Biotech (Нижня Саксонія) перетворює побічні продукти харчової промисловості, наприклад молочної чи цукрової, на функціональний білковий інгредієнт. Ферментаційні модулі інтегруються у виробництво, знижують витрати на утилізацію та створюють додану вартість. Залишки після ферментації можна використовувати як добриво.

Компанія готує запуск перших міцелієвих продуктів. Для виходу на масовий ринок вирішальними є смак, функціональність і конкурентна ціна.

 

Пише seeds.org.ua.

Невеликі універсали

У класичному сегменті МТЗ вітчизняні аграрії дедалі частіше звертають увагу на сучасні комфортні...

Активний тоді, коли сходять бур’яни

Як зміни клімату впливають на ефективність ґрунтових гербіцидів у посівах кукурудзи Кліматичні...

KMZ Industries: рішуче дивимось у майбутнє

Наша зустріч із колегами з KMZ Industries — провідного виробника елеваторного обладнання України —...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1610
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61435
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38927
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.