Агровиробники неохоче пропонують зерно високої якості на внутрішній ринок.

Хоча цьогорічний урожай зернових дещо гірший за минулорічний, його достатньо для забезпечення внутрішнього попиту, тож критичних ризиків для виробництва немає. Але є нюанс щодо якості.

Про це розповів перший віце-президент Всеукраїнської асоціації пекарів, директор ТОВ "Київ Хліб" Юрій Дученко.

"Якісне борошно неможливе без зерна 2-го класу. Оскільки агровиробники неохоче пропонують його на внутрішній ринок, борошномельні підприємства не завжди можуть сформувати достатні партії. Тому ціна на борошно не знижується навіть у період збору врожаю", – розповідає Дученко.

За даними директора "Київ Хлібу", сьогодні тонна пшеничного борошна вищого ґатунку коштує близько 15 000 грн, а першого – 14 500 грн. До кінця року ціна може зрости ще на 2 000 грн.

"З огляду на те, що частка борошна в собівартості хліба складає 40%, його подорожчання додасть близько 5% до собівартості. У цілому до кінця 2025 року хліб може подорожчати до 20%", – зазначив Дученко.

Таким чином, виробники хліба будуть змушені або підвищувати ціни, або виробляти продукт більш низької якості для внутрішнього ринку. Водночас експорт продукції закордон зростає швидкими темпами – вона відповідає смакам вимогливих європейців.

Директор "Київ Хлібу" відзначає дві чіткі тенденції: скорочення споживання м’яких кондитерських виробів, здоби та "дорогих" видів хліба на внутрішньому ринку поруч з вищезгаданим стрімким зростанням експорту .

"Наприклад, експорт наших м’яких кондитерських виробів від початку повномасштабного вторгнення зріс у 8 разів. Загалом відзначається зростання експорту за всіма напрямками. Сьогодні 12% нашого експорту припадає на м’які кондитерські вироби, а 88% – на продукти тривалого зберігання, хлібобулочні вироби та заморожений хліб", – розаповів він.

Європейський споживач стає вибагливішим і поступово відходить від замороженого хліба. Водночас попит на продукцію тривалого зберігання та функціональні хлібобулочні вироби зростає. Саме тут українські виробники мають перспективу закріпитися, впевнений Дученко.

 

Пише unian.ua.

 

Невеликі універсали

У класичному сегменті МТЗ вітчизняні аграрії дедалі частіше звертають увагу на сучасні комфортні...

Активний тоді, коли сходять бур’яни

Як зміни клімату впливають на ефективність ґрунтових гербіцидів у посівах кукурудзи Кліматичні...

KMZ Industries: рішуче дивимось у майбутнє

Наша зустріч із колегами з KMZ Industries — провідного виробника елеваторного обладнання України —...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1613
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61444
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38932
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.