Світове споживання м'яса зросте на 47,9 млн т у період з 2025 по 2034 рік, зі щорічним збільшенням їстівної роздрібної ваги на душу населення на 0,9 кг.

Про це йдеться у спільному звіті Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) і Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Зазначається, що м'ясо птиці очолить це зростання завдяки низькій вартості, сприятливому харчовому профілю та меншому впливу на навколишнє середовище. До 2034 року воно становитиме 45% м'ясного білка, що споживається у світі.

Фахівці очікують, що світове виробництво м'яса досягне 406 млн т у 2034 році, що на 13% більше, ніж у базовому періоді. На Азію припадатиме 55% зростання на чолі з Китаєм, Індією та В'єтнамом. Латинська Америка зміцнить свої позиції завдяки перевагам у земельних ресурсах, кормах і генетиці. Виробництво м'яса птиці зросте на 28,5 млн т.

Експерти зауважують, що у країнах із високим рівнем доходу занепокоєння щодо добробуту тварин, здоров'я та навколишнього середовища уповільнює споживання м'яса на душу населення, особливо яловичини та свинини. У Канаді та ЄС прогнозується, що загальне споживання на душу населення буде стагнувати або навіть знизиться.

Водночас прогнозується, що частка Китаю у світовому імпорті м'яса знизиться з 20% до 16% до 2034 року, зміняться торговельні потоки. Попри це, очікується, що світовий експорт знову зросте після двох років спаду та досягне 40,2 млн т, причому Бразилія й Австралія поб'ють рекорди.

Номінальні ціни на яловичину та баранину зростуть у короткостроковій перспективі через повільне відновлення запасів. З іншого боку, ціни на свинину та птицю впадуть через збільшення пропозиції та слабкіший попит з боку Китаю. У середньостроковій перспективі реальні ціни на всі види м'яса матимуть тенденцію до зниження, що зумовлено підвищенням продуктивності та зниженням вартості кормів.

Водночас очікується, що викиди парникових газів, пов'язані з виробництвом м'яса, зростуть на 6% порівняно зі збільшенням загального виробництва на 13%. Яловичина й надалі залишатиметься найбільшим джерелом викидів вуглецю, хоча досягнення в генетиці, харчуванні та управлінні тваринництвом пом'якшать її вплив.

 

Пише agroportal.ua.

Невеликі універсали

У класичному сегменті МТЗ вітчизняні аграрії дедалі частіше звертають увагу на сучасні комфортні...

Активний тоді, коли сходять бур’яни

Як зміни клімату впливають на ефективність ґрунтових гербіцидів у посівах кукурудзи Кліматичні...

KMZ Industries: рішуче дивимось у майбутнє

Наша зустріч із колегами з KMZ Industries — провідного виробника елеваторного обладнання України —...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1615
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61446
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38933
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.