Баклажани – вибаглива культура, яка потребує стабільної вологи, влітку, особливо в спеку, багато городників помічають, що плоди стають порожнистими всередині, сухуватими або мають грубу м’якоть.

Причина майже завжди одна – неправильний полив, а іноді навіть рясного зволоження замало, якщо робити його не вчасно або не тим, чим потрібно.

Чому баклажани порожніють?

Порожнини усередині плодів – це наслідок нерівномірного зростання, рослина не отримує достатньо вологи в момент формування зав’язі, а потім різко її наздоганяє, у результаті тканини розтягуються, утворюючи пустоти, таке трапляється саме в спекотні періоди, коли земля пересихає надто швидко.

Коли поливати?

Ідеальний час – ранок або вечір, коли температура повітря вже не така висока, вдень вода швидко випаровується, а полив холодною водою в спеку може викликати стрес у рослини.

Поливати потрібно не для галочки, а глибоко, щоб волога проникала до 20-25 см у ґрунт. Частота – 2-3 рази на тиждень, залежно від погоди, у сильну спеку можна частіше, але не поверхнево.

Чим поливати для гарної м’якоті?

  • Теплою водою – баклажани дуже чутливі до холодної вологи. Ідеальна температура – +25…+30 градусів.
  • Настоєм золи – 1 склянка золи на 10 л води, настоювати 12 годин, такий розчин збагачує ґрунт калієм, що робить м’якоть плодів щільнішою.
  • Настій трав (зелене добриво) – кропива або кульбаба, настояні 3-5 днів у воді, добре підживлюють баклажани, зміцнюючи рослину в період спеки, перед поливом обов’язково розвести 1:10.
  • Мульчування після поливу – шар соломи, сіна або торфу зберігає вологу й оберігає коріння від перегріву. Це також допомагає уникнути різких перепадів вологості, через які й з’являються пустоти в плодах.

Що ще важливо?

  • Не поливайте по листю – це може спричинити опіки, вода має надходити лише під корінь.
  • Регулярність – ключ до успіху, один рясний полив не компенсує кілька сухих днів.
  • Не допускайте пересихання ґрунту, особливо коли зав’язуються плоди.

Тож, якщо баклажани отримують вологу вчасно, рівномірно і з правильним підживленням, їхні плоди будуть щільними, соковитими та без пустот усередині. І навіть у спеку вони порадують гарним урожаєм.

 

Пише agronews.ua.

Невеликі універсали

У класичному сегменті МТЗ вітчизняні аграрії дедалі частіше звертають увагу на сучасні комфортні...

Активний тоді, коли сходять бур’яни

Як зміни клімату впливають на ефективність ґрунтових гербіцидів у посівах кукурудзи Кліматичні...

KMZ Industries: рішуче дивимось у майбутнє

Наша зустріч із колегами з KMZ Industries — провідного виробника елеваторного обладнання України —...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1616
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61447
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38934
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.