Щоб цибуля гарно зберігалась аж до наступного літа і не гнила, потрібно чітко розуміти, коли збирати врожай.

Якщо викопати зарано - швидко зіпсується, якщо запізно - проросте або згниє, якщо не в ґрунті, то під час зберігання. А ще слід стежити за погодою. Цибуля легко може попектись на сонці, якщо спека буде тривалою.

Головні ознаки стиглості цибулі :

  • Листя полягло і пожовкло. Це перший сигнал, що настав час збору. Якщо майже вся цибуля втратила пружність і пера лягли на землю - овоч дозрів.
  • Шийка стала тонкою та сухою. Спробуйте пальцями - якщо шийка вже не м'ясиста, а висохла і зморщилася, це означає, що процес дозрівання завершився.
  • Лушпиння стало сухим і щільним. Зовнішнє покриття цибулин має бути сухим, паперовим і добре відділятися. Це ознака готовності до збирання та подальшого зберігання.
  • Цибулина досягла відповідної для сорту форми і розміру. Якщо ви вирощували середньо- або великоплідну цибулю, дочекайтесь, поки вона набере вагу. Не спішіть зривати дрібні головки.

Не варто поливати перед збиранням. Під час останніх тижнів дозрівання цибулі не потрібний полив. Це допоможе цибулинам "підсохнути" в землі й уникнути гнилі після викопування.

Збирати цибулю краще в суху сонячну погоду. Після збору дайте їй підсохнути на городі або в добре провітрюваному місці кілька днів. Так ви збережете врожай надовго.

Не обрізайте пера одразу. Одразу після збирання обрізати пера в цибулі не потрібно. Овоч ще дозріває і отримує поживні речовини. Формується щільне лушпиння. А шийка настільки висохне за два-три тижні, що й не буде потреби обрізати. Сама відпаде або злегка можна буде відламати.

По-друге, свіжозрізане перо відкриває доступ до внутрішніх тканин цибулини. Якщо обрізати зелень одразу після викопування, соки ще циркулюють, і це створює ідеальні умови для розвитку гнилі під час зберігання.

У перші тижні цибулю потрібно зберігати у темному приміщенні з чудовою циркуляцією повітря.

 Читайте також :  Як обрізання листя впливає на ріст огірків?

 Цікаві поради :  На 50% менше води на полив: за методом «штучної роси»

 

Пише gazeta.ua.

Photo by Townsend Walton on Unsplash  

Невеликі універсали

У класичному сегменті МТЗ вітчизняні аграрії дедалі частіше звертають увагу на сучасні комфортні...

Активний тоді, коли сходять бур’яни

Як зміни клімату впливають на ефективність ґрунтових гербіцидів у посівах кукурудзи Кліматичні...

KMZ Industries: рішуче дивимось у майбутнє

Наша зустріч із колегами з KMZ Industries — провідного виробника елеваторного обладнання України —...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1616
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61447
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38934
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.