За останній рік в Україні зафіксовано значне зростання цін на основні види м’ясної продукції. Вартість курячого філе збільшилася на 40%, яловичини — на 23,5%, а свинини — на 35%.

Це призвело до суттєвого зниження купівельної спроможності населення. Якщо у 2017 році середня заробітна плата дозволяла придбати 130 кг м’яса, то наразі цей показник становить 103 кг курятини, 58 кг яловичини або 78 кг свинини. На мінімальну заробітну плату можна купити майже втричі менше.

Аналіз показує, що основними причинами зростання цін є: економічна нестабільність (рівень інфляції 15% та збільшення військового податку), скорочення поголів’я худоби (з 2024 по 2025 рік кількість корів в Україні скоротилася на 21 700 голів, а також існують труднощі з евакуацією худоби з зон бойових дій), зростання операційних витрат (подорожчання кормів, електроенергії та палива призводить до закриття дрібних фермерських господарств), а також логістичні проблеми (необхідність пошуку довших та безпечніших логістичних маршрутів, що збільшує транспортні витрати).

Найдешевше м’ясо в Україні можна придбати в Харкові: куряче філе — 200 грн/кг, свинина — 260 грн/кг, яловичина — 270 грн/кг. Найвищі ціни зафіксовані у Києві: куряче філе — від 230 грн/кг, свинина — 380 грн/кг, яловичина — 395 грн/кг. Серед великих роздрібних мереж, найнижчі ціни на куряче філе пропонують «Сільпо» та АТБ. Свинячий ошийок найдешевший в «Ашан», а яловичина — в «Сільпо». Найдорожча м’ясна продукція спостерігається в Metro.

Ціни на куряче філе в сусідніх країнах варіюються: Польща — 306 грн/кг, Молдова — 253 грн/кг, Румунія — 323 грн/кг. Вартість свинини також співставна з українськими показниками: Польща — 325 грн/кг, Румунія — 285 грн/кг, Молдова — 353 грн/кг. Однак, ціни на яловичину в Європі значно вищі: Румунія — 532 грн/кг, Польща — 582 грн/кг.

Згідно з прогнозами, зниження цін на м’ясо в Україні не очікується. Представники УКАБ припускають, що до початку вересня можливе зростання цін ще на 5−7%, проте значного стрибка вартості не передбачається.

 

Пише agronews.ua.

Невеликі універсали

У класичному сегменті МТЗ вітчизняні аграрії дедалі частіше звертають увагу на сучасні комфортні...

Активний тоді, коли сходять бур’яни

Як зміни клімату впливають на ефективність ґрунтових гербіцидів у посівах кукурудзи Кліматичні...

KMZ Industries: рішуче дивимось у майбутнє

Наша зустріч із колегами з KMZ Industries — провідного виробника елеваторного обладнання України —...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1616
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61447
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38934
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.