Центр контролю і профілактики захворювань (CDC) оцінює овочі та зелень за показником поживної цінності, базуючись на концентрації важливих вітамінів і мінералів. Звичні фаворити, як-от капуста кале, шпинат, мангольд і листя буряка, отримують бали в районі 80. Але єдиний овоч, який заслужив ідеальний бал 100 — це крес-салат.

Що таке крес-салат?

Ця листова зелень належить до родини капустяних і росте у прісній воді — у струмках і ставках. Вона близька родичка капусти, кейла, редиски та гірчиці. Її наукова назва — Nasturtium officinale.

Крес-салат має гострий, перцевий смак, майже як поєднання руколи з хріном. Компанія B&W Quality Growers повідомляє, що крес-салат їли понад три тисячі років тому. Він був основним інгредієнтом у древніх грецькій, перській і римській цивілізаціях. Цей гострий овоч навіть був у меню на першому Дні подяки.

Через свою поширеність у вологих помірних умовах у деяких регіонах крес-салат вважають бур’яном. Проте його стабільна наявність також робить його надійним і багатим на поживні речовини джерелом їжі. За даними BBC, протягом тисячоліть його вживали в медичних цілях у всій Європі та Азії.

Крес-салат має багато корисних властивостей для здоров’я, каже докторка Емі Лі, керівниця відділу харчування в Nucific. Він містить багато вітаміну А і калію, навіть більше, ніж звичайний салат. І на додаток крес-салат містить більше вітаміну С, ніж апельсин.

Молоді паростки мають м’якіший смак і ніжні, порожнисті стебла. Це робить їх ідеальними для вживання в сирому вигляді — наприклад, як додавання до салатів або як прикраси для страв, подібно до петрушки чи кінзи. Зрілий крес-салат набуває набагато інтенсивнішого та перцевого смаку. Стебла також стають більш жорсткими та волокнистими, тому їх треба попередньо приготувати, щоб зробити приємнішими на смак.

 

Пише tsn.ua.

Невеликі універсали

У класичному сегменті МТЗ вітчизняні аграрії дедалі частіше звертають увагу на сучасні комфортні...

Активний тоді, коли сходять бур’яни

Як зміни клімату впливають на ефективність ґрунтових гербіцидів у посівах кукурудзи Кліматичні...

KMZ Industries: рішуче дивимось у майбутнє

Наша зустріч із колегами з KMZ Industries — провідного виробника елеваторного обладнання України —...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1616
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61448
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38934
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.