Румунія впроваджує маркування продуктів Nutri-Score
- Деталі
- Аграрні новини
- 129
Румунія повідомила ЄС про рішення уряду схвалити використання Nutri-Score, що знаменує зсув від її попередньої критичної позиції щодо добровільного кольорового маркування харчування.
Ця схема маркування, вперше запущена у Франції у 2017 році, ранжує харчові продукти від A (найкорисніші) до E (найменш корисні) на основі їхнього поживного складу та має на меті допомогти споживачам робити більш інформовані вибори.
Хоча дослідження Європейської комісії 2020 року показало, що така система, як Nutri-Score, може стати основою для загальноєвропейської моделі, її впровадження викликало дебати.
Румунія раніше була серед кількох країн, включаючи Італію, Чехію, Кіпр, Грецію, Угорщину та Латвію, які виступали проти цієї схеми, стверджуючи, що вона штрафує певні традиційні продукти та не враховує національні дієтичні рекомендації.
Навіть у країнах, де вона вже використовується, таких як Франція, Німеччина, Бельгія та Іспанія, Nutri-Score викликала суперечки.
У березні французький уряд вперше визнав, що маркування може мати негативний вплив на традиційні харчові продукти. Тим часом, Португалія відмовилася від планів прийняти маркування минулого року, посилаючись на можливу несумісність з її національною харчовою моделлю.
Все ж таки, прихильники схеми маркування привітали зміну політики Румунії.
"Молодці, Румунія, що офіційно схвалила маркування", — опублікувала Європейська організація споживачів (BEUC) у Bluesky у четвер.
Хоча вона критикувала відсутність обов'язкової загальноєвропейської системи, BEUC похвалила зусилля держав-членів "покращити інформацію про харчування для своїх власних споживачів".
Пише euractiv.com.



