Кропива — одне з найефективніших натуральних добрив для городніх культур, зокрема для томатів та огірків. Вона містить азот, калій, залізо, кальцій і безліч мікроелементів, які стимулюють ріст рослин, покращують урожайність та зміцнюють імунітет проти хвороб.

Як зробити настій із кропиви для поливу огірків і помідорів.

Для поливу дуже добре підійде класичний настій. Для нього беремо відро води і кілограм кропиви. Нарізаємо траву, заливаємо водою і настоюємо 5-7 днів на вулиці або в теплому місці.

Як підгодувати помідори кропивою:

  • розбавляємо настій водою в пропорції 1 до 10;
  • поливаємо раз на 10-14 днів під корінь.

Важливо не робити це занадто часто під час цвітіння і плодоношення. У кропиві багато азоту. Це може уповільнити розвиток плодів.

Трохи інші правила, як поливати огірки кропивою. Розбавляємо в тій же пропорції, але удобрюємо раз на 7-10 днів.

Цей настій можна використовувати для обприскування рослин, але тоді розводимо 1 до 20.

Важливо пам’ятати, що кропиву потрібно використовувати до її цвітіння. Після цього вона втратить усі свої властивості. Зберігати настій можна до 2 тижнів.

Також розглянемо, як удобрювати огірки кропивою із золою і дріжджами. Для першого варіанта беремо:

  • кілограм свіжої кропиви;
  • відро води;
  • склянку деревної золи.

Кропиву подрібнюємо, додаємо у воду і всипаємо золу. настоюємо близько тижня, регулярно помішуючи. Розводимо в пропорції 1 до 10 зі свіжою водою і поливаємо під корінь раз на два тижні.

Для другого підживлення потрібно взяти:

  • 500 грамів кропиви;
  • піввідра води;
  • пачку сухих дріжджів (10 г);
  • дві столові ложки цукру.

Зелень нарізаємо і заливаємо водою. Додаємо дріжджі з цукром, перемішуємо. Два-три дні настоюємо в теплі. Якщо з’явиться піна, то не лякайтеся – це нормально. Розводимо літр настою у відрі води і поливаємо раз на десять днів під корінь.

Також можна зробити потужне підживлення, яке включатиме всі ці корисні компоненти. Для нього беремо:

  • кілограм кропиви;
  • відро води;
  • склянку золи;
  • пачку дріжджів;
  • дві столові ложки цукру.

Змішуємо все разом і залишаємо на три-п’ять днів, накривши марлею. Коли припиниться активне бродіння – настій готовий. Його розводимо в пропорції 1 до 15 і поливаємо раз на два тижні.

 

Пише agronews.ua.

Photo by Mike Erskine on Unsplash  

Невеликі універсали

У класичному сегменті МТЗ вітчизняні аграрії дедалі частіше звертають увагу на сучасні комфортні...

Активний тоді, коли сходять бур’яни

Як зміни клімату впливають на ефективність ґрунтових гербіцидів у посівах кукурудзи Кліматичні...

KMZ Industries: рішуче дивимось у майбутнє

Наша зустріч із колегами з KMZ Industries — провідного виробника елеваторного обладнання України —...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1616
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61448
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38934
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.