Експерт назвав причини подорожчання хліба та запропонував рішення.
- Деталі
- Аграрні новини
- 268
Українські хлібопекарі, попри свій критично важливий статус для економіки, зіштовхуються з серйозними фінансовими труднощами. Як повідомив очільник Всеукраїнської асоціації пекарів (ВАП) Олександр Тараненко в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна», рентабельність хлібопекарського бізнесу впала до 3-5%, тоді як раніше вона сягала 10%.
Основні виклики та причини падіння прибутків
Олександр Тараненко зазначає, що хлібопекарі "про цифру в 10% лише мріють":
«Хлібопекарі, на жаль, про цифру в 10% лише мріють. Якщо в кращі часи це було нормою прибутку, то зараз у кращому випадку йдеться про 3 – 5%. Через постійний ріст витрат – на борошно, електроенергію, логістику. Через вимушене підвищення зарплат. Хлібзаводи належать до критично важливих для економіки підприємств, можуть забронювати 50% військовозобов'язаних робітників».
Він також наголосив на значному збільшенні витрат виробника через підвищення зарплат:
«Підвищення зарплати навіть на 20 – 30% – це суттєве збільшення витрат виробника при тому, що дохідну частину наростити підприємство не може. Мережі на сьогодні стали основними каналами реалізації хлібобулочної продукції, але вони йдуть на підняття цін».
Підтримка держави та пропозиції щодо стабілізації цін
Щодо державної підтримки, Тараненко зазначив, що вона не є всеосяжною:
«Щодо підтримки держави, то не можу сказати, що її зовсім немає. Пекарям допомагали із генераторами у прифронтових областях і з газом. Можлива підтримка щодо резервування чи державної закупівлі зерна, однак профільне міністерство проти створення державних запасів. Хоча на мій погляд, це дуже ефективний механізм стримування цін, тому що іноді бачимо приклади спекуляцій на ринку».
Голова ВАП запропонував механізм стримування цін на хліб за допомогою державного резерву:
«Якби держава виділила гроші на конкретний час і скупила жито восени – на нижній планці ціни, зафіксувала закупівельні ціни навіть із урахуванням відсотків, переробила б на своїх заводах зерно і продала пекарям у момент росту цін на борошно, це стримало б ріст цін на хліб».
За його словами, це дозволило б значно зменшити вартість борошна:
«Зараз би житнє борошно коштувало 6 – 7 тис. грн за т, а не 19 – 20 тис. грн».


