Українські хлібопекарі, попри свій критично важливий статус для економіки, зіштовхуються з серйозними фінансовими труднощами. Як повідомив очільник Всеукраїнської асоціації пекарів (ВАП) Олександр Тараненко в інтерв'ю агентству «Інтерфакс-Україна», рентабельність хлібопекарського бізнесу впала до 3-5%, тоді як раніше вона сягала 10%.

Основні виклики та причини падіння прибутків

Олександр Тараненко зазначає, що хлібопекарі "про цифру в 10% лише мріють":

«Хлібопекарі, на жаль, про цифру в 10% лише мріють. Якщо в кращі часи це було нормою прибутку, то зараз у кращому випадку йдеться про 3 – 5%. Через постійний ріст витрат – на борошно, електроенергію, логістику. Через вимушене підвищення зарплат. Хлібзаводи належать до критично важливих для економіки підприємств, можуть забронювати 50% військовозобов'язаних робітників».

Він також наголосив на значному збільшенні витрат виробника через підвищення зарплат:

«Підвищення зарплати навіть на 20 – 30% – це суттєве збільшення витрат виробника при тому, що дохідну частину наростити підприємство не може. Мережі на сьогодні стали основними каналами реалізації хлібобулочної продукції, але вони йдуть на підняття цін».

Підтримка держави та пропозиції щодо стабілізації цін

Щодо державної підтримки, Тараненко зазначив, що вона не є всеосяжною:

«Щодо підтримки держави, то не можу сказати, що її зовсім немає. Пекарям допомагали із генераторами у прифронтових областях і з газом. Можлива підтримка щодо резервування чи державної закупівлі зерна, однак профільне міністерство проти створення державних запасів. Хоча на мій погляд, це дуже ефективний механізм стримування цін, тому що іноді бачимо приклади спекуляцій на ринку».

Голова ВАП запропонував механізм стримування цін на хліб за допомогою державного резерву:

«Якби держава виділила гроші на конкретний час і скупила жито восени – на нижній планці ціни, зафіксувала закупівельні ціни навіть із урахуванням відсотків, переробила б на своїх заводах зерно і продала пекарям у момент росту цін на борошно, це стримало б ріст цін на хліб».

За його словами, це дозволило б значно зменшити вартість борошна:

«Зараз би житнє борошно коштувало 6 – 7 тис. грн за т, а не 19 – 20 тис. грн».

Розпушити ґрунт — зберегти майбутнє: як фермери...

Обробіток ґрунту за мінливих кліматичних умов набуває критичного значення для забезпечення...

Невеликі універсали

У класичному сегменті МТЗ вітчизняні аграрії дедалі частіше звертають увагу на сучасні комфортні...

Активний тоді, коли сходять бур’яни

Як зміни клімату впливають на ефективність ґрунтових гербіцидів у посівах кукурудзи Кліматичні...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1621
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61475
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38954
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.