Шпинат вважається однією з найкорисніших листових овочевих культур, і при правильному догляді може забезпечувати стабільний урожай протягом усього сезону. Ця рослина невибаглива, багата на залізо, вітаміни та мінерали, а її вирощування не вимагає спеціального обладнання чи особливого досвіду.

Підготовка ґрунту та особливості посіву

Шпинат найкраще росте на родючих, добре дренованих ґрунтах із нейтральною кислотністю. Перед посівом рекомендується перекопати грядку на глибину 20-25 см та внести органічні добрива — перегній або компост у кількості відра на 1 кв. м. Насіння висівають у рядки, залишаючи між ними 15-20 см, а глибина загортання становить 1-2 см. Для безперервного збору врожаю посіви повторюють кожні 2-3 тижні до середини літа.

Догляд, полив і збір врожаю

Оптимальна температура для проростання шпинату — 15-18°C. За таких умов сходи з’являються приблизно через 7-10 днів після висіву. Основний догляд полягає у регулярних поливах та розпушуванні міжрядь, адже культура потребує постійної вологості ґрунту. Особливо важливо не допускати пересихання у спекотну погоду, інакше рослини можуть швидко піти в стрілку.

“Перший урожай шпинату збирають через 30-40 днів після появи сходів, коли листя сягне довжини 8-10 сантиметрів. Збирати врожай краще вранці, коли листя найбільш соковите та хрустке”.

Коли рослини досягнуть висоти 3-4 см, проводять проріджування, залишаючи відстань 8-10 см між ними. Молоді вирвані рослини також можна використовувати в їжу.

Щоб продовжити період збирання, регулярно зрізують зовнішнє листя, залишаючи серцевину, що стимулює подальший ріст нових листків. У спекотні літні місяці шпинат швидко переходить до цвітіння, тому доцільно обирати жаростійкі сорти або влаштовувати легке затінення для грядок.

 

Пише agroreview.com.

Photo by Louis Hansel on Unsplash

Сорго стає одним із пріоритетних напрямів ЄС в...

Ще донедавна вирощування цього злаку вважали сферою бідних країн Африки й Азії. Проте нині сорго в...

Інструмент для розвитку

Достатність ресурсів є обов’язковою умовою для сталого розвитку аграрних підприємств Історія ТОВ...

Від стерні до сходів — один прохід із BEDNAR...

Які враження у власників дискових лущильників BEDNAR SWIFTERDISC після першого сезону експлуатації...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

56644
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

35680
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

21141
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.