Шпинат вважається однією з найкорисніших листових овочевих культур, і при правильному догляді може забезпечувати стабільний урожай протягом усього сезону. Ця рослина невибаглива, багата на залізо, вітаміни та мінерали, а її вирощування не вимагає спеціального обладнання чи особливого досвіду.

Підготовка ґрунту та особливості посіву

Шпинат найкраще росте на родючих, добре дренованих ґрунтах із нейтральною кислотністю. Перед посівом рекомендується перекопати грядку на глибину 20-25 см та внести органічні добрива — перегній або компост у кількості відра на 1 кв. м. Насіння висівають у рядки, залишаючи між ними 15-20 см, а глибина загортання становить 1-2 см. Для безперервного збору врожаю посіви повторюють кожні 2-3 тижні до середини літа.

Догляд, полив і збір врожаю

Оптимальна температура для проростання шпинату — 15-18°C. За таких умов сходи з’являються приблизно через 7-10 днів після висіву. Основний догляд полягає у регулярних поливах та розпушуванні міжрядь, адже культура потребує постійної вологості ґрунту. Особливо важливо не допускати пересихання у спекотну погоду, інакше рослини можуть швидко піти в стрілку.

“Перший урожай шпинату збирають через 30-40 днів після появи сходів, коли листя сягне довжини 8-10 сантиметрів. Збирати врожай краще вранці, коли листя найбільш соковите та хрустке”.

Коли рослини досягнуть висоти 3-4 см, проводять проріджування, залишаючи відстань 8-10 см між ними. Молоді вирвані рослини також можна використовувати в їжу.

Щоб продовжити період збирання, регулярно зрізують зовнішнє листя, залишаючи серцевину, що стимулює подальший ріст нових листків. У спекотні літні місяці шпинат швидко переходить до цвітіння, тому доцільно обирати жаростійкі сорти або влаштовувати легке затінення для грядок.

 

Пише agroreview.com.

Photo by Louis Hansel on Unsplash

Після тестування в Україні

Компанія Maschio Gaspardo на виставці Agritechnica 2025 представила багато агрегатів, зробивши...

Посів зі смуговим обробітком: як працює BEDNAR...

У сучасному землеробстві, де кожен прохід техніки по полю має свою ціну, все більшого значення...

Практичний досвід: як зробити свинарство...

Від правильно збалансованої годівлі до стратегічного управління виробництвом і ринками збуту — усе...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1795
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61861
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

39325
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.