На українських ринках традиційно стартував сезон суничної лихоманки! Вітчизняна ягода активно витісняє імпортну, проте ціни поки що залишаються вищими за минулорічні.

Суниця на ринку Львова

Цього року полуничний сезон в Україні затягнувся на тиждень-два. Несприятлива погода з дощами та нічними заморозками неабияк вплинула на закарпатську полуницю. Ягода лише нещодавно з’явилася на прилавках львівських ринків, а це означає, що її надто мало.

На ринку Львова переважає українська суниця, а основні обсяги ягоди з’являться на прилавках у першій половині червня. Зараз перші партії надходять переважно із Закарпаття. Імпортна ягода — з Туреччини, Греції та Іспанії, але вона поступово витісняється вітчизняною продукцією.

«На гуртовому ринку Львова ціни на українську полуницю станом на третю декаду травня — у межах 120−145 гривень за кілограми, — каже керівник відділу маркетингу ринку сільськогосподарської продукції Тетяна Попович. — Для порівняння, торік у цей самий період середня ціна ягоди була 98 гривень за кілограм. Цього року є зростання на 22−30% (залежно від регіону та обсягів постачання). На ціну вплинула прохолодна весна. Заморозки у квітні та нижчі за норму температури у травні, затримали сезон ягоди на два тижні. Через це ранньої полуниці на ринку менше, а ціни — вищі.

Суниця на ринку Луцька

Від 150 до 200 грн за кілограм сезонних смаколиків потрібно заплатити на ринку Луцьку. Журналісти телеканалу «Конкурент TV» у програмі «Базарний день» дізнавалися, скільки ж коштують такі смаколики.

«Вся вона (суниця – ред.) — закарпатська. Але цінова політика абсолютно різна. Є полуниця за 150, тому що вона менша в діаметрі. Є за 160, за 170. Різниця лише у сорті. Також є полуниця за 200 грн. Вона трішки більша в розмірі, але не менш смачна», – йдеться у відео.

Продавці зауважують, що ціна поступово починає знижуватися, адже продукції стає більше. Проте зауважують: ранньої волинської полуниці цьогоріч буде менше, мовляв, через морози урожай гірший.

Суниця у Запоріжжі

Приблизно на 30% у порівнянні з минулим роком в Україні, та зокрема й Запоріжжі, зросла ціна на полуницю. На запорізьких ринках вартість за кілограм коливається від 170 до 250 гривень. На ціноутворення вплинули весняні заморозки та собівартість вирощування, повідомив експерт плодоовочевого ринку Олександр Хорєв. За словами експерта, на ціноутворення вплинуло декілька факторів: весняні заморозки та собівартість вирощування.

«У захищеному грунті йдуть додаткові витрати на підігрів теплиць. Коли ця теплиця висаджується раніше і має вийти на ринок раніше.Енергоносії в Україні дуже дорогі і вони тільки дорожчають. Якщо б наприклад, погодні умови були як у минулому році, то ягід на сьогоднішній день вже було більше, і ми б отримала ціну, як в минулому році».

Фермер Павло Булітко розповідає: полуницю вирощує власноруч і везе її до Запоріжжя з села Приморське, що в 10 кілометрах від лінії фронту і перебуває під постійними російськими обстрілами, повідомляє: «Дрони б’ють нас, а ми збираємо і веземо. Дрони кожен день літають. А що зробиш?».

Суниця у Києві

За 1 кг в супермаркетах Києва треба заплатити понад 400 грн. Хоча на ринках, якщо добре пошукати, можна знайти дещо дешевше – по 250 грн за кілограм. По 200 грн можна купити полуницю у Боярці, розповідають споживачі.

«Цього року мінімальна ціна на полуницю може становити 90-100 гривень за кілограм», – зазначає аналітик асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Максим Гопка.

У першій половині червня експерт прогнозує зниження цін на ягоду – бо найбільш ймовірно саме тоді її почнуть привозити з городів. Однак Максим Гопка каже, що протримаються доступні ціни не довго – бо липень уже не час для полуниці.

Цього тижня українські виробники були змушені суттєво знизити ціни на садову суницю. Головною причиною такого різкого падіння стала стрімке зростання обсягів пропозиції ягоди з господарств західних регіонів країни. Водночас, виробники відзначають невисокий попит на продукцію.

Експерти пов’язують це зі зниженням якісних характеристик суниці, що стало наслідком несприятливих погодних умов протягом останніх тижнів в Україні. В умовах значної конкуренції та обмеженого терміну зберігання ягоди, садівники не мали іншого виходу, окрім як суттєво зменшити ціни на свою продукцію.

 

Пише agronews.ua.

Photo by Anastasia Zhenina on Unsplash

Невеликі універсали

У класичному сегменті МТЗ вітчизняні аграрії дедалі частіше звертають увагу на сучасні комфортні...

Активний тоді, коли сходять бур’яни

Як зміни клімату впливають на ефективність ґрунтових гербіцидів у посівах кукурудзи Кліматичні...

KMZ Industries: рішуче дивимось у майбутнє

Наша зустріч із колегами з KMZ Industries — провідного виробника елеваторного обладнання України —...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1616
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61448
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38934
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.