Редиска — скоростиглий овоч, який не потребує надмірної кількості поживних речовин, особливо якщо ґрунт був добре підготовлений перед висіванням. Проте, якщо редиску висаджують на ділянці, де раніше вже росли інші культури і підживлення не проводилося, внесення добрив може суттєво підвищити врожайність та якість коренеплодів.

Агрономи рекомендують проводити два основні підживлення редиски після появи прорості.

Коли та як підживлювати редиску

Перше підживлення доцільно проводити приблизно через тиждень після появи перших справжніх листочків. У цей період рослина активно нарощує зелену масу, тому важливо забезпечити її достатньою кількістю азоту. Для цього можна використовувати як мінеральні азотні добрива (наприклад, сечовину чи аміачну селітру в невеликих концентраціях), так й органічні азотовмісні розчини, як-от настій кропиви, пташиного посліду або коров’яку.

Органічні добрива, крім азоту, містять й інші корисні мікроелементи та сприяють покращенню структури ґрунту. Тож ефективним може бути розчин перегною (жменя на відро води), який є джерелом збалансованого живлення з високим вмістом азоту.

Друге підживлення проводять через 7–10 днів після першого, коли починається активне формування коренеплодів. У цей період рослина потребує переважно фосфору та калію, які сприяють розвитку кореневої системи, формуванню щільних і соковитих плодів, а також підвищують стійкість до несприятливих умов.

Важливо пам’ятати: якщо перше підживлення було пропущено, і коренеплоди вже почали формуватися, вносити азотні добрива не рекомендується, оскільки це може призвести до надмірного зростання листя на шкоду розвитку плодів. У такому разі варто обмежитися фосфорно-калійним підживленням.

Особливості використання попелу для підживлення редиски

Чудовою альтернативою мінеральним фосфорно-калійним добривам може стати звичайний деревний попіл. Він містить значну кількість калію і фосфору, а також майже всю таблицю Менделєєва в легкодоступній для рослин формі. Водночас попіл не містить азоту, що робить його ідеальним для підживлення редиски на етапі формування коренеплодів.

Існує кілька способів використання попелу:

  • Розчин попелу. Розчиніть одну склянку попелу у відрі води, дайте настоятися протягом доби та полийте цим розчином редиску.
  • Припудрювання листків. Можна також легенько припудрити мокре листя редиски просіяним попелом. Це не лише забезпечить рослину корисними елементами, а й може відлякувати деяких шкідників.

Важливі застереження щодо використання попелу:

Кислий ґрунт — не найкращий варіант для попелу. Якщо ґрунт на вашій ділянці має підвищену кислотність, використання попелу може бути недоцільним, оскільки він має лужну реакцію і ще більше знизить кислотність ґрунту.
Інтервал між попелом та азотними добривами. Не рекомендується вносити попіл у ґрунт одразу після підживлення аміачною селітрою або карбамідом. Внаслідок хімічної реакції може відбутися нейтралізація азоту, і рослина не отримає користі від азотного підживлення. Інтервал між внесенням цих речовин повинен становити щонайменше чотири тижні.
Дотримуючись цих простих правил підживлення, ви зможете забезпечити редиску необхідними поживними речовинами на різних етапах її зростання та отримати ранній і щедрий урожай соковитих коренеплодів.

 

Пише agronews.ua

Невеликі універсали

У класичному сегменті МТЗ вітчизняні аграрії дедалі частіше звертають увагу на сучасні комфортні...

Активний тоді, коли сходять бур’яни

Як зміни клімату впливають на ефективність ґрунтових гербіцидів у посівах кукурудзи Кліматичні...

KMZ Industries: рішуче дивимось у майбутнє

Наша зустріч із колегами з KMZ Industries — провідного виробника елеваторного обладнання України —...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1616
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61448
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

38934
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.