На Сумщині розширюють площі під гірчицею
- Деталі
- Аграрні новини
- 345
Донедавна серед нішевих культур гірчиця на Сумщині залишалася майже в тіні. Її хоч і висівали, однак на незначних площах. До прикладу, позаторік близько тисячі гектарів. Справжній прорив зафіксовано торік, коли масиви зросли до 9 тисяч гектарів, тобто, майже в 10 разів більше порівняно з попереднім роком.
Як повідомили в Департаменті агропромислового розвитку Сумської ОДА, торік із площі 8,8 тисячі гектарів хлібороби намолотили 11,2 тисячі тонн зерна, що на 10,8 тисячі тонн більше показника 2022 року. Урожайність склала 12,7 центнера на круг, або до позаминулорічної плюс 2,1 центнера.
Найбільші площі під гірчицею в Охтирському, Сумському та Роменському районах – відповідно 2,4, 2,3, 2,2 тисячі гектарів. Її вирощують також у Шосткинському та Конотопському районах.
І цього року в області відвели під гірчицю площі як і торік, її культивують кілька десятків суб’єктів господарської діяльності в агропромисловому комплексі.
До прикладу, рослинницьке підприємство ТОВ «МХП-Урожайна країна», що веде свою господарську діяльність на території Сумської області та входить до складу компанії МХП. Нинішньої весни посівну компанію тут почали саме з гірчиці.

За словами директора з виробництва Сергія Чубенка, ця нішева культура успішно розв’язує проблему дотримання сівозміни та виснаження ґрунтів, що виникають через перенасиченість кількома основними сільськогосподарськими культурами. Окрім того, тут культивують сою, кукурудзу на зерно, соняшник. Мають також озимі ріпак та пшеницю.
Гірчицю вирощують третій рік поспіль. Позаторік починали з 224 гектарів, торік площу розширили до 1115, а цьогоріч відвели 1172 гектари. Якщо в 2022-му з кожного гектара намолотили 15,6 центнера зерна, то минулого літа 12,6 – значної шкоди завдав град.
Гірчична локація розташована на полях в селі Хоминці Роменського району, що є територією виробничого підрозділу Ромни «МХП-Урожайна країна».
Сорти – біла і чорна, залежно від укладеного контракту на реалізацію. Нинішнього року посіяли чорну. Для цього тут використовують сівалки PОTTINGER, які максимально функціональні, продуктивні та надійні.
Що стосується технології вирощування, то вона переважно класична і подібна соняшниковій чи соєвій. Але при цьому вкрай важливо вчасно обробити посіви проти шкідників – для цього тут застосовують інсектициди тіаклоприд та ацетаміприд, а для переджнивного підсушування рослин – десикацію.
Гірчичні жнива традиційно припадають на період з 25 липня до 5 серпня. Посіви обмолочують комбайнами з рапсовими столами, що забезпечує якісну роботу жатки і мінімізує втрати.
Як наголошує директор «МХП-Урожайна країна» Андрій Рибалко, попри воєнний стан та виклики війни, хлібороби підприємства спільними зусиллями сіють, обробляють культури, впроваджують інноваційні технології, інвестують кошти в нову техніку, досягаючи високих результатів заради перемоги.

Як і в фермерському господарстві «Колос», що на прикордонній Краснопільщині. За словами його директора Олексія Кунця, у складних воєнних умовах доводиться висівати культури, які приносять економічний зиск. Одна з них гірчиця, під якою цьогоріч 250 гектарів. Це на 100 гектарів менше торішнього – скорочувати площу довелося через постійні обстріли тих чи тих територій у прикордонній зоні, що становить значну небезпеку для механізаторів.
Минулого року в «Колосі» вирощували жовту гірчицю, з гектара отримали 16 центнерів зерна. Нинішнього – білу, відповідно до укладеного контракту з одним із приватних підприємств, що працює на території Сумщини. Таким чином ФГ матиме гарантований ринок збуту, чого не скажеш про низку інших культур, які або збиткові, або ж результат від них нульовий.
Як і в «МХП-Урожайна країна», важливого значення надають боротьбі з блішкою, біланом, вогнівкою та іншими шкідниками. Дотримуючись усіх агротехнічних заходів, у «Колосі» розраховують отримати врожай щонайменше на рівні минулого року.
Втім, не тільки в цьому ФГ. Як наголошують фермери, гірчиця дає всі шанси на отримання належного прибутку, а відтак рентабельне господарювання в рослинництві.



