В Україні стає популярним сублімований кизил
- Деталі
- Аграрні новини
- 1771
Компанія Famberry, яка вирощує найбільший у Європі органічний кизиловий сад, розвиває переробку та виготовляє варення, компоти, а також сублімований кизил.
Про це проєкту «Ягідник» розповіла співвласниця підприємства Єлизавета Ольшанська.
«Зараз ми працюємо з залишками врожаю 2021 року. Переробляємо на підприємствах у Дніпрі постачаючи їм необхідну сировину та тару. Водночас компоти нам варить однин з навчальних закладів, учні якого перебувають на дистанційному навчанні», – зазначила Єлизавета Ольшанська.
За її словами, виробництво сублімованого кизилу також знаходиться на одному з переробних підприємств Дніпрі.
Читайте також: Український виробник кизилу будує новий переробний завод
«На зовнішні ринки сублімат поки що не постачаємо, але в Україні цього року з початком війни попит став трохи більшим. І якщо раніше кизиловий сублімат, м’яко кажучи, був не дуже популярний, то зараз ситуація інша. Я це пов’язую з тим, що зараз є проблеми з імпортом, тому люди шукають більш локальні продукти. Так, ми вже знайшли три підприємства, які зацікавлені працювати з субліматами. Вони їх будуть використовувати для виготовлення кондитерських виробів, наповнювачів, крафтових чаїв», – розповіла пані Ольшанська.
Вона додала, що також збільшується попит і на самі ягоди кизилу.
«Сказати, що кизил шукають, я не можу, але нашими спільними зусиллями попит стає все більш розвиненим, тому зараз є більше дзвінків і потреб у кизилі. Так, це не макарони, які люди будуть вживати кожного дня, але це корисний смаколик. Тим паче зараз лінійка healthy продуктів зараз актуальна, особливо в Європі, тому, думаю, попит буде і надалі зростати», – прогнозує співвласниця підприємства.



