Збільшення посівних площ під кукурудзу та інтенсифікація технології вирощування цієї культури, поза сумнівами, сприяють активному поширенню різноманітних захворювань. Причому перелік найбільш небезпечних захворювань кукурудзи може змінюватися в залежності від регіону і структури сівозміни. Проте найпоширенішими і небезпечними захворюваннями вважаються кореневі і стеблові гнилі, фузаріоз качана та пухирчаста сажка. Рідше зустрічаються іржа та гельмінтоспоріоз.

З іншого боку тема фунгіцидного обробітку посівів кукурудзи в Україні і досі є не зовсім актуальною, оскільки захворювання цієї культури і близько не завдають такої шкоди, як скажімо, шкідники чи злісні бур’яни. Однак, як ми пригадуємо, ще не так давно внесення фунгіцидних препаратів на соняшнику вважалося нонсенсом, а сьогодні повсюдно провадиться 1-2 захисні обробки проти хвороб.

Відповідно, є всі підстави прогнозувати, що за декілька років боротьба із захворюваннями кукурудзи набуде більшої актуальності і вже сьогодні варто продумати ефективну стратегію протистояння цій потенційні проблемі.

Так, останніми роками відбувається масове поширення і розвиток пухирчастої сажки та кореневих гнилей. Це пов'язано передусім зі зростанням вирощуванням кукурудзи на зерно, тобто, зі зменшенням площ під силосною кукурудзою внаслідок скорочення тваринницької галузі в Україні. Річ у тім, що пухирчаста сажка та кореневі гнилі найбільше проявляються саме на зерновій кукурудзі, оскільки при вирощуванні на силос норма висіву є вищою, а отже, втрати дещо менш відчутні.

Масовому розвитку пухирчастої сажки сприяє також пошкодження кукурудзи шкідниками в фазі утворення качанів. Наприклад, у випадку масового пошкодження полів бавовняною совкою ступінь ураження рослин та інтенсивність розвитку пухирчастої сажки збільшується. Тому сільгоспвиробникам, які бажають уберегти свій урожай від захворювань, слід боротися не лише власне із захворюваннями, але ще й зі шкідниками.

Читайте також: Живлення кукурудзи: агрономічний досвід останнього десятиріччя

До негативних наслідків також призводить недотримання сівозміни або її перенасичення однією з культур. Так, порушення сівозміни першою чергою призводить до накопичення патогенів в грунті. Кукурудза в цьому плані перебуває у зоні ризику через незрідка надмірне захоплення агровиробників «королевою полів» та зростаючу тенденцію вирощування її в монокультурі.

При цьому одним із основних джерел зараження кукурудзи є рослинні залишки, тому важливим моментом при вирощуванні цієї культури повинно бути грамотне та ефективне управління пожнивними залишками, в тому числі своєчасний та якісний обробіток грунту. В разі, коли в господарстві застосовується мінімальний чи нульовий обробіток грунту, необхідно використовувати азотні добрива та біологічні деструктори для більш прискореного розкладання пожнивних залишків.

Негативно на ситуацію впливає також використання малостійких чи нестійких до основних захворювань гібридів кукурудзи. На цей момент агровиробники не завжди звертають увагу при виборі посівного матеріалу, але якщо кукурудза на те саме поле повертається частіше, аніж раз на чотири роки, то накопичення проблем зі збудниками захворювань є невідворотнім. Крім того, слід дотримуватися виконання основних елементів технології: оптимальних строків сівби, глибини закладання насіння, густоти висіву, а також контролювати рівномірний розподіл насіння в ряду. Велике значення також має ефективна боротьба не лише зі шкідниками, але й із бур’янами.

Якщо кореневі гнилі зберігаються переважно в грунті та в рослинних рештках, то пухирчаста сажка може передаватися також із зерном. Зараження рослин відбувається впродовж всієї вегетації рослин. Серед факторів, що сприяють розвитку пухирчастої сажки також потрібно згадати наявність в грунті спорів грибів, поширення їх за допомогою вітру, опадів і комах, а також стресові умови. Це можуть бути механічні пошкодження рослин градом і вітром, посуха, пошкодження шведською мухою, пригнічення гербіцидами та ін.

Сприятливими погодними умовами для розвитку цього захворювання вважаються посушлива погода і невелика кількість опадів, а також рясні роси під час вторинного зараження. Найбільшу загрозу пухирчаста сажка несе при ураженні качанів і стебел кукурудзи. В такому разі втрати врожаю можуть досягати 20-30%, а за умов посухи – до половини врожаю. Кукурудза, уражена пухирчастої сажкою, також більш вразлива до стеблової гнилі, причому розвиток хвороби на молодих рослинах часто призводить до їх повної загибелі. Майже завжди основним джерелом інфекції є пожнивні залишки, оскільки постійно йде процес перезараження.

Якщо пухирчаста сажка найкраще розвивається за посушливих умов вегетації, то для фузаріозу зерна потрібні інші кліматичні умови. Це прохолодна погода від цвітіння і до осені та висока вологість повітря. При цьому особливо сприяє поширенню цього захворювання наявність пошкоджень комахами і присутність збудника фузаріозу на поверхні грунту в пожнивних залишках. Також можливе зараження рослин кукурудзи фузаріозом через квіткові нитки качана - «рильця», при цьому сильна вологість під час цвітіння додатково сприятиме поширенню захворювання.

Заходи боротьби із захворюваннями кукурудзи є різноплановими і звісно, передусім, слід звернути увагу на профілактику. Так, це суворе дотримання сівозміни, оскільки кореневі гнилі є спільною проблемою для злакових зернових культур, кукурудзу варто розміщувати по кращому попереднику.

Особливо відзначимо передпосівну обробку насіння ефективними протруйниками тривалої дії. Без цього сьогодні просто нікуди, тим більш, що якісні фунгіцидні протруйники можуть виступати у ролі дієвих стимуляторів росту та антистресантів. З іншого боку захист насіння фунгіцидом вирішує проблему лише насіннєвої інфекції, але ж можливим є і вторинне зараження рослин в більш пізні фази.

Читайте також: «Інструмент» застосування гербіцидів на кукурудзі

Також необхідно звертати особливу увагу на наступні фактори: вибір стійкого гібрида, дотримання агротехнологічних заходів (подрібнення пожнивних залишків попередньої культури, обробіток грунту, міжрядні обробітки, своєчасне збирання врожаю), здійснення хімічного захисту як посівного матеріалу, так і посівів під час вегетації. Все це істотно впливає на рівень, збереження і якість врожаю кукурудзи.

Свою позитивну роль відіграє і збалансоване мінеральне живлення посівів кукурудзи, в тому числі внесення мікроелементів листовим способом. Річ у тім, що хвороби найкраще розвиваються на ослаблених з тих чи інших причин рослинах. Незрідка причиною цього є нестача тих чи інших елементів живлення. Тому додаючи препарати, що містять цинк, мідь, молібден, марганець та інші мікроелементи до робочого розчину ми заразом провадимо профілактику розвитку захворювань на кукурудзі.

Звісна річ, що на практиці у промислових посівах із захворюваннями кукурудзи справи йдуть більш-менш нормально. Поки що це так. Мало кому із аграріїв всерйоз доводилося боротися із захворюваннями кукурудзи, і найчастіше таж таки пухирчаста сажка завдає відносно невеликих втрат. Проте, на жаль, навряд чи так буде завжди, враховуючи майже повсюдну присутність так званої комерційної сівозміни в Україні, де кукурудза разом із соняшником відіграють провідну роль. Так чи інакше, нам доведеться долати проблему із захворюваннями цієї культури і краще це робити превентивно, використовуючи недорогі профілактичні рішення.

Ігор Коваленко

Фітосанітарний стан посівів картоплі у 2021 році...

Прогноз розвитку фітофторозу картоплі складено на основі звітів обласних відділів прогнозування,...

Пізня сівба кукурудзи та соняшнику

Як правильно повестися аграрію в ситуації, коли не вдається посіяти ярі культури в оптимальні...

Фацелія: сидерат, кормова і медоносна культура

З 2021 року в країнах ЄС набрала чинності міжнародна директива, яка регулює застосування...

АгроТренди

Люфа - вирощування та використання природної губки

2098
Люфа є представником ліаноподібних рослин, з пагонами до 4-7 м завдовжки. Всі вони мають розгалужені вусики та шорсткості по ребрах. Листя - пальчато-п'ятилопатеві (іноді цілісні) і розташовані по...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

6185
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Виробництво та перспективи чорного часнику

14419
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.