Дослідження реакції огірка на регульоване зрошення та мульчування
- Деталі
- Статті
- 926
Огірок є важливою і цінною тепличною овочевою культурою, що належить до родини Cucurbitaceae, і має надзвичайно велике економічне та дієтичне значення. Захищене вирощування - це технологія виробництва нового часу, яка поєднує ринкові параметри якості з складним виробництвом, як результат, високою грошовою віддачею.
Наукове розуміння продуктивності води може допомогти вирішити проблеми дефіциту поливу шляхом більш продуктивного використання дефіцитних водних ресурсів та вищих соціально-економічних вигод від наявної води. Мульчування розглядається як опора між компонентами повного пакету для інтенсивної системи виробництва овочевих культур. З огляду на створення більш сприятливих умов збереження вологи, зменшення ущільнення ґрунту та підвищення рівня СО2 навколо рослин для росту, розвитку та ефективного рослинництва. Мульчування керує мікрокліматом навколо рослини залежно від теплових властивостей, таких як відбивна здатність та поглинання або пропускання надходить сонячного випромінювання конкретного матеріалу мульчі.
Читайте також: Фермери Закарпаття вирощують корів найстарішої в Європі породи
Огірок чутливий до дефіцитного зрошення завдяки своїй неглибокій волокнистій кореневій системі, а водний стрес може спричинити великі втрати врожаю огірка, тому стає необхідним оптимізувати потреби огірка у воді в різних його фенофазах. Тепличний огірок росте дуже повільно на ранніх стадіях росту, тому потреба у воді також низька, а потужність поглинання води корінням обмежена. Отже, зменшення водопостачання на стадії розсади, контроль водопостачання на стадії цвітіння та збільшення водопостачання на стадії плодоношення огірка можуть збільшити врожайність та ефективність використання води. Планування зрошення є дуже важливою стратегією управління водними ресурсами, оскільки обидві границі зрошувальної води (надлишок або дефіцит) у будь-якій фенофазі сільськогосподарських культур можуть різко зменшити врожайність.
Таким чином, застосування води в присутності мульчі покращує розподіл вологи в ґрунті в зоні коренеплодів, що призводить до достатнього збереження вологи та належного контролю температури, кращого використання поживних речовин та незначного зараження бур’янами. Регульоване зрошення є ефективним інструментом для ефективного використання води як у відкритому грунті, так і при захищеному вирощуванні в поєднанні з практикою мульчування, покращує продуктивність води та обсяги виробництва за рахунок зменшення потреби в додатковій воді до 29 - 36%.