В Україні навіть за найкращих часів завжди гостро бракувало зернозбиральної техніки. Адже нові комбайни — це дорога техніка, яка до того ж працює сезонно, а більшу частину року стоїть в ангарах. Відповідно, машини для збирання зерна щороку проробляли на платформах відомий маршрут — із півдня на північ, мірою дозрівання сільгоспкультур

Тому в багатьох господарствах фермери були змушені або орендувати комбайни, або ж обходитися їх меншою кількістю, ніж цього потребували реальні робочі завдання. Не буде перебільшенням сказати, що в Україні зернозбиральна техніка працює буквально на межі своїх можливостей, і її гостро бракує.

Поготів це стосується нинішнього сезону, коли велику кількість сільгосптехніки, зокрема і комбайнів, знищили чи вивезли рашисти. Окрім того, далеко не завжди фермери мають можливість довести до ладу наявні комбайни через дефіцит чи високу ціну запасних частин.

Так чи інакше частина агровиробників усе одно змушена цього року купувати зернозбиральні комбайни як у плановому, так і терміновому порядку. І переважно вони звертають увагу на вживані машини, які, зрозуміло, є дешевшими.

Але вживана техніка — це завжди «кіт у мішку», причому який також коштує добрих грошей. Відповідно, аграріям-покупцям буває складно зробити правильний вибір, надто ж якщо машина купується десь за кордоном, ледь не заочно. Виходячи з цього, випливає перше правило придбання вживаного комбайна — мати справу тільки з компанією-продавцем, що має хорошу репутацію та власні потужності для обслуговування сільгосптехніки.

Читайте також: Підбирач-групувальник прямокутних тюків

Ясна річ, що можна купити комбайн, просто клацнувши на картинку в інтернеті й дочекатися, коли його привезуть із Німеччини чи зі США. Але ж можуть привезти і щось зовсім не те, на що ми планували. Натомість співпраця з надійною компанією, яка спеціалізується на привезенні до України сільгосптехніки та передпродажному її повноцінному обстеженні та обслуговуванні, буде значно вигіднішою. Ми і сам комбайн зможемо добряче помацати перед купівлею, і покластися на репутацію продавця, який хоче продати вам у майбутньому не лише цей комбайн.

Звісно, що й така «контора» може підвести фермера чи взагалі обдурити, тому обирати слід саме тих продавців, які мають відповідну репутацію. Краще, якщо вони спеціалізуються на одному бренді вживаних комбайнів (наприклад, John Deere) чи кількох споріднених поміж собою (Case IH та New Holland чи комбайни AGCO). Це означатиме, що в людей є досвід у цьому сегменті, а також налагоджені хороші відносини для постачання складників тощо.

Обираючи зернозбиральний комбайн, ми маємо чітко усвідомлювати, на які завдання орієнтуємося. Звісно, що можна взяти першу-ліпшу модель, що підходить за ціною та габаритами, і збирати нею все підряд, і це буде прийнятним рішенням. Однак слід ураховувати також інші нюанси.

По-перше, ми повинні бути впевненими, що в разі технічних проблем, нашу модель комбайна можна буде терміново відремонтувати. А отже, неподалік має бути розташований відповідний сервісний центр або ж повинні працювати оперативні сервісні бригади сервісної компанії з власним складом запчастин. Ризикувати з цією справою не варто, адже якщо під час збирання ранніх зернових, не доведи Господи, зупиниться комбайн, то втрати зростатимуть у геометричній прогресії. Ну, і якість роботи сервісної компанії має значення, ясна річ. Інакше не варто з нею зв’язуватися.

По-друге, особливо ж за нинішніх умов, варто ретельно оцінити економічну ефективність роботи комбайна, а саме співвідношення його продуктивності, ціни та споживання пального. Заведено вважати, що для полів, чия врожайність не перевищує 5 т/га, краще обирати клавішні комбайни, а для вищої врожайності — брати роторні машини. З певними нюансами десь так воно і є. Якщо, наприклад, господарство розташовано в степовій зоні та вирощує озиму пшеницю і соняшник, то оптимальним варіантом може бути якраз клавішна модель. Якщо ж натомість мова про 12 т кукурудзи з гектара, то потрібно обирати роторний комбайн із доброю репутацією збирання саме кукурудзи. В такому разі ми зможемо оптимальніше витрачати і пальне, і робочий час.

Продуктивність збирання зерна — річ взагалі дуже важлива. Багато в чому вона залежить і від правильного вибору збиральної жатки. Зрозуміло, що кожен фермер прагне встановити жатку з якомога ширшим захватом, аби швидше зібрати зерно. Але тут можуть виникати нюанси, і перш за все мова про пропускну здатність молотарки та ін. Адже занадто широка жатка може спричинити надмірне навантаження на всі елементи конструкції комбайна, що може спричинити зупинки в роботі та надмірне зношення вузлів. До того ж це призведе до перевитрати пального, якої не компенсує те саме підвищення продуктивності збирання зерна.

З іншого боку, не варто, умовно кажучи, залазити собі до кишені та ставити на комбайн відверто закоротку жатку, особливо ж на полі з помірною врожайністю. Це означатиме, що комбайн значною мірою працюватиме марно, а отже, це також буде нераціонально.

Читайте також: Розтарювання бігбегів із зерном

Тому ще перед вибором моделі комбайна для придбання варто порадитися з фахівцями й вибрати якісь оптимальні для конкретних умов роботи характеристики, від яких і потрібно відштовхуватися, підшуковуючи собі зернозбиральну машину. В такому разі не потрібно буде зайвий раз сушити голову і завжди краще проконсультуватися зі спеціалістом.

Також, якщо ми обираємо досить сучасний комбайн, варто поцікавитися наявністю в моделі спеціалізованих режимів збирання для окремих сільгоспкультур і для різних режимів роботи. Це дуже зручно і дає змогу істотно покращити якість, продуктивність та економічну складову збирання врожаю. Ми можемо в такому разі, наприклад, встановити оптимальний режим збирання для кукурудзи чи для пшениці, і електроніка буде автоматично задавати параметри збирання. Або ж ми можемо обрати режим максимальної продуктивності чи якості збирання зерна, чи економічності, орієнтуючись на те, що для нас на цей момент найважливіше.

Сучасні рішення в комбайнах взагалі набувають дедалі більшої ваги, зокрема, в тому, що стосується різних датчиків для визначення вологості зерна, його маси й обсягу, контролю положення жатки та інших важливих моментів. Фактично це вже точне землеробство, тому навіть якщо воно в господарстві не практикується, то окремі його елементи однаково є потрібними.

Також на перший план у виборі моделі комбайна сьогодні виступає комфортабельність кабіни, оглядовість оператора та зовнішнє освітлення. Це дає змогу якомога більше потурбуватися про мозковий центр машини — людину в кабіні. Вона повинна менше втомлюватися, чітко бачити все, що відбувається навсібіч від комбайна, зокрема в сутінках. Це надзвичайно важливо, і тому не варто обирати суто «спартанські» варіанти комбайнів. Нічого хорошого з того не буде, якщо йдеться про збирання зерна на великих площах. Одна справа — зібрати оперативно 70 га пшениці, а зовсім інша — 700 га. Якщо в кабіні не буде якісного кондиціонера чи клімат-контролю, зручного сидіння й ергономіки приладів, то комбайнера у спеку піде обертом голова вже на третьому десятку гектарів. У результаті знизиться і продуктивність, і якість збирання врожаю.

Ігор Коваленко

Як вирощувати виноград

В Україні є дуже багато незаповнених ніш, куди вигідно вкладати свій час і кошти і однією з таких...

Як правильно вибрати високопоживні гібриди...

Для багатьох господарств у нинішніх скрутних умовах тваринництво стало якщо не «рятівною...

Важливість кормових добавок для свиней

Кормові добавки відіграють важливу роль у забезпеченні свиней необхідними поживними речовинами,...

АгроТренди

Чорний горіх: види та технологія вирощування

37909
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

26951
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Експерт розказав, скільки потрібно вкласти в гектар овочів

14013
Не секрет, що потенціал овочевої галузі в Україні далеко не реалізований. Ми і досі щороку імпортуємо десятки і сотні тисяч різноманітних овочів, починаючи із цибулі та часнику і закінчуючи...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Протидія весняним стресам

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.