Ми не знаємо, наскільки довго протриває блокада морських портів України, і відповідно, скільки пролежить зерно нового, а почасти – і старого врожаю. Тому наразі варто зробити все, аби забезпечити максимально сприятливі умови для зберігання зерна.

Тому, найперше, що слід зробити – переконатися у тому, що зерносховища, особливо ж пристосовані зі старих складів та ферм, належним чином підготовлені. Необхідно здійснити ретельне прибирання приміщень разом із дезінфекцією, щоб бути певними у відсутності джерел потенційного зараження зернової маси.

Разом з тим незайвим буде встановити бодай простеньке обладнання для вентилювання зерна та його перелопачування. Цей чинник дасть змогу істотно покращити стан зерна під час тривалого зберігання.

Відразу ж після збирання врожай повинен пройти ретельне, бажано кілька ступеневе очищення від домішок, сміття та пилу. Це дасть змогу знову ж таки ліквідувати потенційні джерела зараження, а також знизити вологість зібраної маси.

Дуже бажано провести максимально якісне очищення, із можливістю видалення хворих та пошкоджених зернин.

Читайте також: Розтарювання бігбегів із зерном

Для того, щоб гарантовано захистити зерно, що закладається на зберігання, від шкідників, є сенс використати сучасні інноваційні рішення із небулізації. Вони передбачають дрібнодисперсне обприскування зернової маси високоефективним інсектицидом під час перевантаження зерна та засипання його у сховища.

Така процедура, будучи правильно здійсненою, забезпечить гарантований захист від хлібних шкідників впродовж до 12 місяців.

Слід пам’ятати також, що перезволожене зерно в ідеалі повинне потрапити до сушарки буквально через декілька годин після збирання. Особливо це стосується зерна кукурудзи. Тому не варто поспішати максимально швидко визбирувати кукурудзу за лощової погоди. В такому разі краще корелювати реальні логістичні можливості господарства із пропускною здатністю очисного та зерносушильного обладнання.

В інакшому разі, тривале перебування вологого неочищеного зерна в купах на току спричинить розвиток небажаних процесів псування, які посиляться після закладання зерна на зберігання до сховища.

Краса поля без бур’янів!

Як же хочеться, щоб кожне поле виглядало як на малюнку: рівненькі рядочки культури і жодного...

Розпушити ґрунт — зберегти майбутнє: як фермери...

Обробіток ґрунту за мінливих кліматичних умов набуває критичного значення для забезпечення...

Невеликі універсали

У класичному сегменті МТЗ вітчизняні аграрії дедалі частіше звертають увагу на сучасні комфортні...

АгроТренди

Вихід українського агробізнесу та фермерства на світові ринки разом з Alibaba.com та ESS

1685
Українські виробники агропродукції та фермери отримали потужний інструмент для масштабування свого бізнесу — міжнародну торгову платформу Alibaba.com , якою щодня користуються понад 40 мільйонів...

Чорний горіх: види та технологія вирощування

61591
Чорний горіх, поки це дерево не стало у нас особливо популярною культурою. Чорний горіх є найближчим родичем такого відомого нам волоського горіха, який ми звикли вирощувати у себе на ділянках і...

Виробництво та перспективи чорного часнику

39053
Нещодавно український медійний простір сколихнула новина - виявляється у світі вже давно популярний чорний часник. Більше того, він вважається найсолодшим овочем. Відразу допитливі фермери почали...

Про нас

Сайт "Агрономія сьогодні" - агрономічний довідник для фермерів та агрономів. На нашому сайті ви знайдете інформацію про вирощування, підживлення та захист сільськогосподарських культур.
Маршала Гречка, 13
+38 (044) 494 09 52
office@agronomy.com.ua

Останні новини

Використання матеріалів

Використання матеріалів і новин із сайту видання «Агрономія Сьогодні» дозволяється лише за умови посилання на http://agronomy.com.ua/. Для новинних та інтернет-видань обов'язковим є пряме, відкрите для пошукових систем, гіперпосилання у першому абзаці на процитовану статтю чи новину.